8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Vergunning Eneco en Shell voor opsporen aardwarmte in Zuidplas en Capelle

Eneco en Shell Geothermie zetten een nieuwe stap in het in kaart brengen van het aardwarmtepotentieel in de ondergrond van de regio Rotterdam. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een vergunning afgegeven waarmee onderzoek kan worden gedaan naar aardwarmte in Capelle aan den IJssel, Rotterdam, Lansingerland, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas.

Aardwarmte kan als bron een bijdrage leveren aan het verder verduurzamen van warmtenetten. Het is een kansrijke optie om meer woningen en gebouwen in deze regio aardgasloos te verwarmen.

Samen met de omgeving gaan Eneco en Shell de komende jaren aan de slag met het in kaart brengen van het potentieel voor aardwarmte in de ondergrond. Er worden afspraken gemaakt met mogelijke afnemers van de aardwarmte. De techniek en kosten worden verder uitgewerkt en er wordt in overleg met de omgeving gezocht naar mogelijk locaties voor boringen en bekeken hoe deze eruit kunnen komen te zien.

Parallel daaraan kunnen gemeenten invulling geven aan hun warmtestrategie en keuzes maken voor collectieve warmtevoorzieningen in hun wijken. Eneco en Shell kunnen vervolgens concrete aardwarmtelocaties verder ontwikkelen en warmtebronnen aanboren. Het is nog onbekend wanneer dit zal gebeuren; in de komende jaren in ieder geval nog niet.

Advertentie