8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Maandag duidelijkheid: Oude Dorp wel of niet een Bedrijven Investeringszone

Maandag 10 juli 2017 moet duidelijk worden of ’t Oude Dorp in Nieuwerkerk aan den IJssel een zogenaamde “BIZ regeling” krijgt. In het gemeentehuis van Zuidplas worden aan het begin van de avond de ingestuurde stemformulieren geteld. De gemeente heeft onlangs 57 stemformulieren onder ondernemers in het Oude Dorp uitgedeeld. Hiervan moest minstens de helft worden terug gestuurd. Dat is afgelopen vrijdag gebeurd. Wanneer er voldoende voorstemmen zijn uitgebracht start de eerste Bedrijven Investeringszone in de gemeente Zuidplas. De regeling gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari dit jaar in.

De speciale zone biedt ondernemers de mogelijkheid om gezamenlijk extra dingen te regelen in Het Oude Dorp. Deze initiatieven zijn aanvullend op de inspanningen van de overheid. De regeling is te vergelijken met een vereniging van eigenaren voor een gebouw. Bij een BIZ regeling gaat het dan om een bedrijventerrein of winkelgebied.

Een BIZ wordt altijd opgericht op initiatief van ondernemers, vastgoedeigenaren of een combinatie daarvan. Bij oprichting van een BIZ stellen de ondernemers een werkplan op met daaraan gekoppeld een begroting per jaar. Op basis van de ambities en de gekoppelde begroting stelt de BIZ zelf de jaarlijkse bijdrage vast voor een periode van maximaal 5 jaar. Een gemeente treedt altijd op als facilitator en kan ondernemers en vastgoedeigenaren stimuleren een BIZ op te richten. De lokale overheid int de contributie bij alle ondernemers en/of vastgoedeigenaren via de WOZ-bijdrage. De betreffende inkomsten gaan direct naar de BIZ-stichting of -vereniging. De BIZ-stichting of -vereniging zorgt voor de uitvoering van vooraf afgesproken plannen in de BIZ.

In buurgemeente Capelle aan den IJssel is bijvoorbeeld al veel langer een BIZ regeling actief op het bedrijventerrein langs de Hoofdweg. Deze regeling heeft ervoor gezorgd dat alle bedrijven de beschikking hebben over een aansluiting op een glasvezelnetwerk en er is camerabeveiliging geregeld.

Advertentie