8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Restauratie Snelle Sluis zou twee miljoen euro extra moeten kosten

Een restauratie van het historische deel van de Snelle Sluis bij Moordrecht zou twee miljoen euro extra moeten kosten. Dat staat in een nieuw “onafhankelijk” onderzoek dat het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft laten doen. Het onderzoeksrapport is donderdag 20 juli aan de Historische Vereniging in Moordrecht overhandigd. De Vereniging wil juist dat het hoogheemraadschap het sluisdeel laat opknappen na jaren lang verval. Sinds het deel eind jaren tachtig niet meer gebruikt wordt is er niets meer aan onderhoud gedaan. Vorig jaar na het bekend maken van de sloopplannen zijn in verband met de veiligheid alleen verschillende onderdelen verwijderd. Het hoogheemraadschap en de Historische Vereniging Moordrecht staan in het dossier al lange tijd lijnrecht tegenover elkaar.

Het hoogheemraadschap stelt dat het oude sluisdeel geen functie in het water beheer meer heeft en het is ook niet als monument aangemerkt. Het Historische Vereniging pleit al lange tijd voor het toekennen van een gemeentelijke monumenten status en wil dat het oude sluisdeel bewaard blijft voor de toekomst. Ook de monumenten commissie wil het object op de lijst met gemeentelijke monumenten hebben. Rond de Zuidplaspolder, de diepste van Nederland is heel weinig historie bewaard gebleven en daarom moet de Snelle Sluis worden opgeknapt vinden verschillende historische organisaties. De Historische Vereniging in Moordrecht heeft zelf geen middelen, het moet rond komen van een paar duizend euro in een jaar. Het Hoogheemraadschap vindt echter dat de vereniging zelf met geld moet komen om een restauratie te betalen anders is de enige oplossing sloop van dit deel van de Snelle Sluis.

(tekst loopt door onder foto)

Peilschaal Snelle Sluis

Het hoogheemraadschap heeft al eerder een onderzoeksbureau een onderzoek laten doen. Na publicatie hiervan bleek het onderzoek onvolledig te zijn. Onder andere een zeer oude peilschaal bleek over het hoofd gezien te zijn. De peilschaal is in 1829 aangebracht. Het nieuwe onderzoek is nog niet openbaar gemaakt. Het is donderdag onder embargo aan de Historische Vereniging overhandigd met het verzoek om het nog niet te openbaren. Pas op 15 augustus wordt het besproken in het dagelijkse bestuur en daarna zal het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap eind september een definitieve beslissing moeten nemen.

Het Hoogheemraadschap heeft donderdag wel een persbericht verstuurd waarin het meldt dat de restauratie twee miljoen meer zou moeten kosten dan de sloop van het historische deel. De Historische Vereniging wil het nieuwe rapport de komende weken bestuderen en komt na 15 augustus met een inhoudelijke reactie. Wel is het algemene bestuur van het Hoogheemraadschap per e-mail gevraagd om nog geen standpunt in te nemen. Met een uitspraak van Johan Cruijff wordt deze vraag onderstreept. “De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn” citeert HVM voorzitter Marijke Edel de voetballer.

Snelle Sluis Moordrecht

Advertentie