8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

Uitbus Plus Zuidplas haalt mensen uit isolement

Voor een groeiende groep inwoners van Zuidplas is hij niet meer weg te denken, andere inwoners hebben geen idee wat het is: de Uitbus Plus Zuidplas.

Vrijwilliger en oprichter Dick Moerman vertelt graag en enthousiast over zijn initiatief. Na beëindiging van zijn carrière zou hij doorgaan met wat hem altijd bezig hield: initiatieven nemen. En dan niet om er zelf beter van te worden, maar vooral om anderen wat ‘leut’ te brengen.

Het idee was om vooral oudere mensen uit hun isolement te halen. Maar hoe? En wat lijkt zinvoller dan mensen te vervoeren naar een plek waar ze niet zonder kunnen, en waar ze hun sociale contacten kunnen onderhouden: winkels! De Boodschappenbus was bij het Nationaal Ouderenfonds geboren. Dit idee sloeg goed aan, maar de mensen wilden meer. Het werd dan ook al snel de Boodschappen Plusbus. De behoefte aan zo’n bus nam echter af: de boodschappen worden nu gehaald door thuiszorg of door mantelzorgers.

Dick en echtgenote Ria namen dit initiatief over en wilden vervolgens meer gaan doen met de bus, en dachten aan gezellige, vaak leerzame of vermakelijke uitjes. Het project kreeg de naam ‘Uitbus Plus’. Hij wilde het een jaar proberen, mits hij voldoende vrijwilligers om zich heen kon verzamelen. Hij had inmiddels een 2e hands bus, die hij voor weinig geld kon gebruiken.

Er waren vrijwilligers nodig om de bus te besturen, om de deelnemers te begeleiden en voor nog legio andere taken. Ook waren er natuurlijk deelnemers nodig. Om zowel vrijwilligers als deelnemers te werven heeft Dick zich tot de gemeente gericht. Toenmalig wethouder Joke Vroegop heeft zich hiervoor samen met Ziezo Zuidplas hard gemaakt. Mede door die inspanning kon de organisatie al snel rekenen op 16 vrijwilligers. Ook bleek het aantal deelnemers dat meewilde met dergelijke uitstapjes direct al fors te zijn. Voor Dick waren al deze reacties het bewijs: de markt is er, het idee slaat aan.

“Mensen uit hun isolement halen lukt prima met dit initiatief.”

Bij de eerste uitjes had de organisatie 16 vrijwilligers beschikbaar, maar dat aantal groeide in korte tijd naar 40 vrijwilligers. Mond-tot-mondreclame waren hiervoor essentieel, maar er is ook een reclamecampagne in Hart van Holland geweest. Eerst werd op een dubbele pagina geadverteerd, later werd steeds op hele pagina de Uitbus Plus onder de aandacht gebracht, met daarbij het volledige programma van de komende weken. Nu wordt wekelijks de activiteitenagenda in de krant geplaatst. Dick ziet dit tevens als een manier om meer naamsbekendheid te krijgen. Om de Uitbus Plus Zuidplas nog weidser bekend te maken bemensen de vrijwilligers kraampjes op markten en recepties.

Het doel van de stichting, die Dick hiervoor heeft opgericht, is om mensen uit hun isolement te halen. Hij is duidelijk: “echte eenzaamheid oplossen kan je niet, dat zit vaak van binnen. Mensen die echt eenzaam zijn krijg je niet te pakken, die mensen verstoppen zich vaak voor dit soort initiatieven. Maar mensen uit hun isolement halen lukt prima met dit initiatief.”.

Onlangs is Dick ook een “minima-project” gestart. Met dit project wil de organisatie uitjes aanbieden aan de mensen die vanwege hun financiële situatie niet in de gelegenheid zijn om dit zelf te doen. Hij heeft de gemeente gevraagd hem te helpen om deze mensen te bereiken. Ook via andere instanties, waaronder Zuidplas Helpt, zijn deze mensen benaderd. Recent heeft het 1e uitje vanuit dit project plaatsgevonden met bestemming Kijkduin. De uitjes in dit kader worden deels gefinancierd met geld, dat de organisatie uit het innovatiefonds voor dit doel beschikbaar heeft gekregen.

Bij de gemeente zijn de mensen bekend die een bijstandsuitkering krijgen. Maar mensen, die geen bijstandsuitkering krijgen, maar met (erg) weinig geld moeten rondkomen, zijn niet bekend bij gemeente. Die zijn dus moeilijk te vinden om uitjes aan te bieden. En dan zijn er ook mensen die benaderd zijn, maar die niet mee gaan. Vaak is de trots van de mensen hiervan de oorzaak.

Dick probeert veel uiteenlopende uitjes te organiseren. Hij wil niet alleen dat de uitstapjes gevarieerd zijn, maar dat de uitjes ook variëren in prijs. Eigenlijk neemt hij alleen activiteiten op, die maximaal 30 euro kosten. Duurdere uitjes zijn er af en toe wel. En ook zijn er goedkope uitjes die tussen 4 en 15 euro kosten. Alleen komen daar nauwelijks mensen op af. De gedachte is dan, dat het de moeite niet waard zal zijn, maar het tegendeel is waar, volgens Dick.

Op de website van de organisatie staat niet alleen het bijzonder volle programma voor de komende periode, maar worden ook verhalen bijgehouden van deelnemers en begeleiders, die vaak op vermakelijke wijze schrijven over hun uitstapje.

“Mensen bellen elkaar en maken afspraakjes om met de bus naar een evenement te gaan.”

Over de deelnemers van de afgelopen jaren vertelt Dick, dat 40-45% ouder is dan 80 jaar. Dat verklaart onder meer waarom de Uitbus 55+ niet op veel deelnemers heeft kunnen rekenen: mensen van 55 – 65 jaar voelen zich niet ‘oud’, in ieder geval te jong om zich bij zo’n club aan te sluiten. Ook heeft Dick geconstateerd, dat er minder mannen dan vrouwen van de diensten van zijn organisatie gebruik maken. Volgens hem komt dat, omdat mannen zich moeilijk laten bewegen ergens aan deel te nemen, en accepteren mannen eerder een geïsoleerde situatie dan vrouwen.

De deelnemers aan de Uitbus Plus komen uit alle dorpen van Zuidplas. Naar verhouding doen uit Zevenhuizen het minst aantal deelnemers een beroep op de Uitbus. De reden hiervoor is dat in Zevenhuizen veel activiteiten door de doelgroep zelf worden georganiseerd. Ook is daar een actieve Lions-afdeling, die veel voor de ouderen doet. Uit de andere dorpen komen meer deelnemers, maar Nieuwerkerk gaat qua deelnemersaantal aan kop.

Dick vindt de contactmomenten belangrijk, het transport is niet relevant. Hij biedt iets leuks aan: mensen komen blij en gaan nog blijer naar huis. Op de vraag of er ook vriendschappen ontstaan zijn, antwoordt Dick: “Er is zelfs een eerste verkering geconstateerd. Mensen bellen elkaar en maken afspraakjes om met de bus naar een evenement te gaan.”.

Van de vrijwilligers wordt verlangd dat ze als chauffeur kunnen optreden, gastheer/gastvrouw of begeleider kunnen zijn. De huidige vrijwilligers hebben geen van alle opleiding of ervaring hierin. Vrijwilligers werd verteld dat ze voldoende gespreksstof moesten hebben voor als het stil zou vallen tijdens een reis. “Die zorg hoeven ze niet meer te hebben: de deelnemers kwekken als ze binnenkomen en kwekken nog steeds als ze thuiskomen.”.

In het begin waren er deelnemers, die vooral van het transport gebruik maakten, en op locatie hun eigen weg gingen. Dat gebeurt niet meer: “we gaan met zijn allen en drinken o.a. met zijn allen koffie of eten met zijn allen de meegebrachte lunch. Iedereen is gewend om een lunchpakketje mee te nemen.”.

De afgelopen 12 maanden heeft de organisatie meer dan 2000 mensen in de bus gehad: ze rijden bijna elke dag. De vrijwilligers hebben er een hekel aan als de bus een dag stilstaat. De gemiddelde bezetting van de bus is 6,3 deelnemers: er kunnen 7 deelnemers, een chauffeur en een begeleider in de bus.

Het autobedrijf van Karel Neleman in Nieuwerkerk neemt alle kosten voor de bus voor de komende 5 jaar voor zijn rekening. Andere sponsors adverteren met stickers op de bus, met banners op de website of met een advertentie op het (papieren) weekprogramma.

In de week van 5 september wordt op Golfbaan Hitland een golfweek georganiseerd. De opbrengst daarvan komt ten goede aan de Uitbus Plus. Voor € 45 (kaarthouders Hitland € 35) kan men op 5 september meedoen aan Golfen voor Senioren. Dat bedrag is samengesteld uit het deelnamebedrag, de lunch, een hapjesplank en een donatie voor de Uitbus. Op 7 september is er voor de liefhebbers een All-inclusieve golfdag, waarbij een deel van de ontvangen gelden aan de Uitbus wordt geschonken.

Dick sluit het gesprek af met een verhaal dat hem diep getroffen heeft: “we vragen de mensen hun financiële bijdrage in een envelop aan de chauffeur te overhandigen. Soms zit daar dan een bedankje bij. Van een mevrouw hebben we onlangs ook een bedankkaartje ontvangen. Ze schreef, dat haar leven met de Uitbus Plus weer zin had. Daar krijg ik nog steeds kippenvel van.”.

De Uitbus Plus zoekt nog meer vrijwilligers en enkele bestuursleden:

– bestuurslid penningmeester (boekhouding wordt gedaan), secretaris of algemeen
– telefonische aanspreekpunt en boekingsmedewerker
– medewerker Uitjes tevens plaatsvervangend uitjescoördinator
– hulp bij (fondsen)wervingsactiviteiten
– voor de weekenden en feestdagen: chauffeurs en begeleiders

Mocht u zich hier toe aangetrokken voelen om in een ‘blijde en dankbare’ omgeving mee te helpen, neemt u dan contact op met 0653229398 of mail naar voorzitter@uitbuspluszuidplas.nl.

Foto’s: Redactie Gouwe IJssel Nieuws, Uitbus Plus Zuidplas

Advertentie