8.5 C
New York
zondag 18 april 2021

Aanhouding na spectaculaire achtervolging op Hollandsche IJssel

Een 47-jarige man uit Gouda is na een spectaculaire achtervolging met speedboten op de Hollandsche IJssel aangehouden in Capelle aan den IJssel. De achtervolging begon eerder bij de Gouderaksedijk in Gouda en deed niet onder voor een script uit een goede actiefilm. Aan de achtervolging hebben verschillende teams van de politie waaronder die uit de Krimpenerwaard en Zuidplas meegedaan. Ook de zeehavenpolitie was betrokken bij het spektakel.

De achtervolging begon toen een motorrijder van de politie uit Gouda naar een melding van een diefstal uit een boot werd gestuurd. Het slachtoffer betrapte de dief toen hij een brandstoftank meenam uit een aangemeerde boot. De dief ging er in een speedboot vandoor. De eigenaar heeft met zijn eigen speedboot gelijk de achtervolging ingezet. Bij de Julianasluizen werd gezien dat de verdachte de gestolen brandstoftank overboord gooide en rustig doorvoer in de richting van Gouderak.

De motorrijder zag de twee boten varen en werd aan boord genomen door de achtervolgende speedboot. Toen de verdachte zag dat er nu ook politie achter hem aan zat besloot hij de gashendel open te trekken. Met snelheden tussen de 50 en 60 kilometer per uur ging de achtervolging over het water verder. De verdachte was duidelijk niet van plan te stoppen.

Helaas moest de agent aan boord van de achtervolgende speedboot de achtervolging staken doordat de brandstof op raakte. Ze voeren op de reservetank aangezien de hoofd brandstoftank door de verdachte was gestolen. Met meerdere surveillance-eenheden kon men vanaf de kant de achtervolging overnemen.

Met in het water de vluchtende verdachte, en links en rechts op de weg achtervolgende politie-eenheden ging het langs en door de dorpjes Gouderak, Lageweg, Ouderkerk aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel. Aan meerdere sommaties tot stoppen werd geen gehoor gegeven door de verdachte. In Krimpen aan den IJssel, ter hoogte van de Korenmolen besloot de verdachte om een klein inhammetje in te varen en daar zijn boot aan te meren. Daar weigerde de verdachte nog steeds alle medewerking en zelfs de inzet van pepperspray had geen effect. De verdachte sprong weer op de boot en voer er weer met hoge snelheid vandoor in de richting van Ridderkerk. Ondertussen was er ook ondersteuning van de collega’s van het basisteam Zuidplas, IJsselland en de Zeehavenpolitie Rotterdam.

De Zeehavenpolitie uit Rotterdam kon net voor de Algerabrug met hun boot de speedboot tot stoppen dwingen. Zij hebben de boot meegenomen naar de kade van de Dorpsstraat in Capelle aan den IJssel waar de verdachte kon worden aangehouden. De gestolen brandstoftank werd leeg teruggevonden. De brandstof had de verdachte in zijn eigen buitenboordmotor gestopt om verder te komen. De boot van de verdachte is in beslag genomen en uit het water getakeld. Het Openbaar Ministerie zal beslissen wat er met de boot gaat gebeuren. Het Openbaar Ministerie heeft de verdachte ook een dagvaarding gegeven om zich later te komen verantwoorden bij de rechtbank.

Foto: Politie Gouda

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg