8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Politie Waddinxveen-Zuidplas: 112 bellen heeft wel degelijk zin

112 Bellen heeft wel degelijk zin. Dat is de leidende draad in een brief van plaatsvervangend teamchef van politieteam Waddinxveen-Zuidplas Ben Russchenberg.

Russchenberg schrijft zijn brief aan alle inwoners die aangesloten zijn bij een buurtwhatsapp-groep. De plaatsvervangend teamchef is blij met initiatieven zoals Buurtpreventie en Whatsapp-groepen. Aan de ene kant voelen bewoners zich meer betrokken bij de veiligheid in hun omgeving. Aan de andere kant kan dit ook frustraties opleveren als inwoners het idee krijgen dat er niks met een melding gebeurt.

Ben Russchenberg, foto via Twitter: @B_Russchenberg

De plaatsvervangend teamchef geeft aan dat in spoedeisende gevallen altijd 112 gebeld moet worden. De oude slogan ‘112, daar red je levens mee’ wekt nog wel eens de indruk dan 112 alleen bij levensbedreigende situaties gebeld mag worden. Daarom is tegenwoordig het motto ‘112, daar vang je boeven mee’. “Bij een verdacht persoon in de straat mag direct 112 gebeld worden”, is de boodschap van de plaatsvervangend teamchef.

Meldingen op het nummer 112 komen binnen bij de meldkamer. Daar krijgen meldingen een prioriteit. Prioriteit 1 (levensgevaar, dreigende escalatie of heterdaad) of prioriteit 2 (overige meldingen die niet kunnen wachten tot later). Nadat er een prioriteit bepaald is wordt de dichtstbijzijnde politieauto naar de melding gestuurd. “Dit kan dus betekenen dat agenten uit Gouda of Zoetermeer naar een melding in Nieuwerkerk of Zevenhuizen gestuurd worden.”

Meldingen die langer kunnen blijven liggen krijgen prioriteit 3. Deze meldingen komen op het politiebureau in Waddinxveen terecht en worden doorgegeven aan de plaatselijke politieagenten. Hierbij valt te denken aan een melding over een inbraak die een week eerder heeft plaatsgevonden.

“Soms kan het uit tactische overwegingen handig zijn om niet direct naar het incident toe te rijden. ’s Nachts hoor je onze diesels van ver aankomen. Dan kan het verstandiger zijn om het laatste stukje te voet af te leggen.” aldus Russchenberg.

Na de afhandeling van een melding wordt binnen 24 uur contact opgenomen met de melder. Dit gebeurt vaak dezelfde dag. In de nacht belt de politie echter niet. Dit om te voorkomen dat melders die net weer zijn gaan slapen (weer) gestoord worden in hun nachtrust.

“De terugkoppeling naar WhatsAppgroepen is een stuk lastiger. De politie is daar immers geen onderdeel van. Daarom kan het gebeuren dat 1 lid van een WhatsAppgroep te horen krijgt wat de politie heeft gedaan en alle andere leden van die groep niet.” aldus Russchenberg.

Volgens de plaatsvervangend teamchef zijn meer dan 80% van de heterdaad aanhoudingen een gevolg van de melding van een inwoner. Wanneer 112 niet meer gebeld zou worden zou dit betekenen dat er minder boeven kunnen worden gevangen.

”In WhatsApp-groepen is de verleiding groot om alleen maar appjes te sturen. Dan wil het wel eens gebeuren dat iedereen vergeet om 1-1-2 te bellen. Ik zou het om willen draaien; als je iets ziet wat verdacht is bel dan eerst 1-1-2 en ga daarna appen.”

Op 5 september om 19:30 uur is er een bijeenkomst in het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel.  De gemeente en initiatiefnemers van de buurtpreventiegroepen en buurtapps in Nieuwerkerk willen die avond graag in gesprek met inwoners. Ook de politie is hierbij aanwezig en de plaatsvervangend teamchef hoopt veel inwoners te ontmoeten. Inwoners uit Nieuwerkerk kunnen zich aanmelden voor deze avond door een e-mail te sturen naar nynke@zuidplasveilig.nl. De bijeenkomst op 5 september is speciaal voor Nieuwerkerkse inwoners georganiseerd. Op dit moment zijn (nog) geen momenten bekend waarop dergelijke bijeenkomsten in de andere dorpen van Zuidplas georganiseerd worden.

Dit artikel is gebaseerd op de brief van Ben Russchenberg, plaatsvervangend teamchef van politieteam Waddinxveen-Zuidplas. Lees hier de complete brief.

Advertentie