8.5 C
New York
donderdag 13 mei 2021

Gevangenis en andere straffen voor veroorzaker dodelijk ongeval N453 Waddinxveen

Een 22-jarige man is donderdag 31 augustus veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Waddinxveen. De rechter in Den Haag veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 12 voorwaardelijk. Daarnaast mag de man tien jaar lang geen auto besturen. Dit is de langst mogelijke termijn die een rechter in Nederland kan geven. Ook krijgt hij een drugsverbod en moet zich verplicht laten behandelen. De rechtbank heeft daarnaast een door de vader van het slachtoffer gevraagde schadevergoeding van ruim 8.000 euro toegewezen. Het fatale verkeersongeval vond in de vroege morgen van 15 februari plaats op de Beijerincklaan (N453) bij Waddinxveen. De nu veroordeelde man reed onder invloed van drugs met zijn auto tegen een boom. Bij het ongeval kwam een 20-jarige man, een vriend van de bestuurder, die als bijrijder in de auto zat om het leven.

De man is in 2014 ook al veroordeeld voor betrokkenheid bij een ongeval met dodelijke afloop. Daarnaast is hij veroordeeld voor meerdere verkeersovertredingen waaronder het rijden zonder een geldig rijbewijs.  In het bloed van de veroordeelde man zijn na het ongeval in februari sporen van GHB, amfetamine, THC en omzettingsproducten van cocaïne en cannabis aangetroffen zo staat in het vonnis te lezen. De bestuurder van de auto wilde met zijn vriend midden in de nacht wat te eten gaan halen. Hiervoor hadden ze twee andere vrienden naar huis gebracht. Halverwege de rit kwamen ze tot de conclusie dat op dat tijdstip alles dicht zou zitten en zijn we weer naar huis gereden. Op de Beijerincklaan ging het helemaal fout. De auto is links van de provinciale weg gereden waarbij de politie geen sporen heeft gevonden dat nog geprobeerd is om bij te sturen. Daarna is de auto op z’n zijkant bij de parallelweg tegen een boom geklapt. Volgens onderzoek bij het NFI was de bestuurder door de combinatie van drugs niet in staat om een auto te besturen.

De uiteindelijke veroordeling is zwaarder dan wat de officier van justitie had geëist. De strafeis was 24 maanden waarvan 4 voorwaardelijk. Uiteindelijk is dit een jaar langer geworden. Ook de rijontzegging is twee keer zo lang dan de eis. De rechters zijn zich ervan bewust dat geen enkele straf het leed bij de nabestaanden kan compenseren. Bij de veroordeling heeft de rechter rekening gehouden dat de man in 2014 een scooter bestuurde die in botsing is gekomen met een trein. Dit ongeval gebeurde op de Bredeweg. Daarbij is een 22-jarige vriend omgekomen. De man heeft daarna twee jaar geen voertuig mogen besturen. In oktober 2016 heeft hij een auto bestuurd terwijl hij geen rijbewijs had. Eind 2016 heeft hij vervolgens zijn rijbewijs gehaald waarna het twee maanden later wederom fataal afliep.
“De fatale afloop van een eerder door hem veroorzaakt ongeval, waarbij zijn vriend is overleden, heeft hem er kennelijk niet van weerhouden om wederom grote risico’s te nemen in het verkeer en daarmee de veiligheid van zijn medeweggebruikers en passagiers op het spel te zetten” staat in de motivering van het vonnis te lezen.

Gedenkplaats dodelijk ongeval

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg