8.5 C
New York
woensdag 1 mei 2024

Waterscouting “De IJssel” viert 25-jarig bestaan

Op zaterdag 9 september viert Waterscoutinggroep de IJssel uit Nieuwerkerk aan den IJssel haar zilveren jubileum. Om de verjaardag van de vereniging te vieren wordt er zaterdag 9 september een jubileumfeest gehouden voor leden, oud-leden en hun familie. 

In oktober 1992 werd de vereniging door Boelo Boelema, Dick Ras en Frans Brand opgericht. De eerste bijeenkomsten waren ver van water in ‘het Kruispunt’ in Dorrestein. Van oud-wethouder Maarten Molenaar kreeg de vereniging een stuk grond tot haar beschikking langs de ringvaart zodat er aangemeerd kon worden. Het stuk grond bevond zich op de dependance van de toenmalige gemeentewerf. Omdat de vereniging het financieel niet breed had, was het eerste onderkomen een fel blauwe bouwkeet. Door uitgifte van certificaten met een loting werden de speelmaterialen en het onderhoud aan de schepen betaald.

De vereniging bleef groeien en in 2005 kreeg de keet, genaamd de gebroken giek, een nieuw dak. In 2006 volgde een zwarte bladzijde in het bestaan de vereniging. Door brandstichting brandde het onderkomen af.  Het leek even het einde van de vereniging, geen clubhuis en geen financiële reserves. De veerkracht van de scouts en de massale steun van het lokale bedrijfsleven zorgden ervoor dat de vereniging kon doorgaan.

Als onderkomen werd er uiteindelijk een tweedehands houten gebouw gevonden en dat is nu het onderkomen van de scouting in Nieuwerkerk aan de van Gennepweg. Het Kraaiennest, zoals het pand heet, wordt nog steeds door de eigen leden onderhouden.  De vereniging is inmiddels doorgegroeid en heeft tijdelijk zelfs een ledenstop gehad. Hoogtepunt van de scouting is het jaarlijkse zomerkamp, zoals deze afgelopen jaar in Naarden plaatsvond. Ook zorgen de scouts jaarlijks voor de begeleiding van Sinterklaas bij zijn aankomst in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Foto’s: Waterscouting de IJssel/Henk van der Torn

 

Advertentie