8.5 C
New York
dinsdag 16 april 2024

Schoorsteenbranden op eerste koude zaterdag na de zomer

In twee verschillende woningen in Waddinxveen is zaterdag 16 september een schoorsteenbrand ontstaan. Volgens het KNMI was het deze regenachtige zaterdag de koudste 16 september sinds de metingen begonnen. Voor veel mensen was dit reden om de openhaard of houtkachel weer te gebruiken. In Waddinxveen ging dit deze zaterdag twee keer fout. De eerste keer werd de brandweer rond 12.30 uur te hulp geroepen aan de Peuleyen in Waddinxveen.

Rond 16.00 uur ging het weer fout en was het voor de brandweer lastig om het probleem op te lossen. Om de brand in het rookkanaal uit te krijgen moest de schoorsteen schoongemaakt worden. Hiervoor was de ladderwagen uit Gouda nodig. Bij de woning aan de Jan Dorrekenskade West was weinig ruimte om deze veilig op te kunnen stellen. Op het moment dat dit geregeld was en de brandweer bij de schoorsteen kon zat het weer tegen. In de schoorsteen brak de Ramoneur af. De ragebol bleef in de schoorsteen achter. Ook bleef dit ding verschillende keren vast zitten. De brandweer is uiteindelijk meer dan een uur bezig geweest maar kon wel erger voorkomen.

Zeker aan het begin van het stookseizoen is het belangrijk dat schoorstenen schoon en gecontroleerd zijn. Laat dit altijd door een erkend bedrijf doen is het advies voor mensen die openhaard of houtkachel hebben. Ook is het raadzaam om alleen schoon en droog hout te gebruiken. Bij het gebruik van nat hout wordt blijft er meer roet in het rookkanaal achter wat de kans op brand vergroot.

Schoorsteenbrand Waddinxveen

Foto’s: Sylvia van Straalen

Advertentie