De 28-jarige oud-politieagent Amine A. is dinsdag 24 oktober tot vier jaar cel veroordeeld. Tegen de Moordrechtse agent was onlangs vijf jaar cel geëist. Volgens de rechtbank heeft de voormalige agent zich om laten kopen door mededader Yassine H. De Moordrechtenaar heeft volgens de rechtbank voor geldelijk gewin politie-informatie over mogelijke hennepkwekerijen en over een persoon aan zijn mededader verstrekt. Mededader Yassine H. kreeg van de rechter een straf van 3,5 jaar.
De politie-informatie werd gebruikt om hennepkwekerijen leeg te halen voordat de politie een inval kon doen. De oud-agent deelde niet alleen de informatie maar bemoeide zich ook met de verschillende (pogingen tot) inbraken. De rechter heeft in de strafmaat voor de oud-agent dan ook drie pogingen tot inbraak meegenomen. De schaal waarop en de intensiteit waarmee dit allemaal gebeurde was zodanig dat er ook sprake was van een criminele organisatie.
Politie slechte naam bezorgd
De rechtbank vindt dat A. en H. dit allemaal schaamteloos hebben gedaan. A. heeft niet alleen zijn directe collega’s, maar ook de politie als geheel op deze manier besodemieterd en een slechte naam bezorgd. Hij heeft de waardigheid van het ambt en het gezag van de politiefunctionaris te grabbel gegooid, en het vertrouwen van de burger in de objectiviteit en zakelijkheid van de politie heeft daardoor een ernstige knauw opgelopen. H. heeft daaraan actief bijgedragen. De rechtbank vindt dan ook alleen een gevangenisstraf een juiste straf. Vergelijkbare zaken zijn er bijna niet, en de rechtbank vindt dat niet alleen de verdachten afgestraft moeten worden, maar ook dat anderen niet op hetzelfde idee moeten komen. Dit betekent dat een lange gevangenisstraf op zijn plaats is, al vallen de straffen voor A. en H. iets lager uit dan door de officier van justitie waren geëist. Dat komt vooral omdat de rechtbank bewijs zag voor een kortere periode waarin dit alles gebeurde. Amine A. was tot zijn aanhouding hoofdagent bij het lokale team Waddinxveen-Zuidplas en stond daar bekend als een hard werkende collega.
Strafvermindering vanwege media-aandacht?
De uitgebreide media-aandacht voor deze zaak leidt niet tot strafvermindering. De rechtbank stelt dat de verdachten deze over zichzelf hebben afgeroepen met hun handelen. Wel geeft de rechtbank aan dat de berichtgeving niet altijd juist, en soms ook te ongenuanceerd was, maar dat nergens uit blijkt dat het Openbaar Ministerie daaraan heeft bijgedragen.
Opgelegde straf direct uitzitten
Een verzoek om A. en H., die eerder tijdelijk werden vrijgelaten onder voorwaarden, niet direct opnieuw vast te zetten, wijst de rechtbank resoluut van de hand. Als de rechter heeft gesproken, moet de opgelegde straf ook direct ingaan. Zeker nu de mannen wisten dat hun vrijlating tijdelijk was en de reden die zij zien voor een nieuwe schorsing door hen zelf is gecreëerd.
Vrijspraak en straffen voor medeverdachten
Twee broers werden vrijgesproken van deelname aan de criminele organisatie, maar werden veroordeeld voor het proberen leeg te halen van een hennepkwekerij. Zij krijgen een gevangenisstraf van 3 en 4 maanden. Een andere medeverdachte werd bij gebrek aan bewijs vrijgesproken.