8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Monumentaal Moordrechts hek weer terug met andere naam

Een hek bij twee rijksmonumenten aan de Dorpsstraat in Moordrecht is weer terug. Lange tijd was het hek dat officieel is beschreven bij het monument op nummer 60 verdwenen waardoor verschillende historische liefhebbers zich flinke zorgen gingen maken.


Het oude hek met de naam Trompelust was verwijderd in opdracht van de familie Vroegop die sinds enige tijd het naastgelegen monument op nummer 58 bewonen en eigenlijk eigenaar zijn van de grond achter het hek. Vanuit de monumenten commissie van de gemeente Zuidplas is meerdere keren navraag gedaan over het verdwijnen van het hek. Volgens een ijzersmid was het hek slechts 35 jaar oud en niet zo professioneel in elkaar gelast. De naam “Trompenlust” die op het hek stond was ook niet de originele naam. In de boeken van de rijksdienst voor cultureel erfgoed staat de naam “IJsseloord”.

Oud wethouder Joke Vroegop en haar man die bekend is als voormalig raadslid van de gemeente Zuidplas hebben dan ook maar besloten om de naam “Vroegop’s IJsseloord” op het hek aan te laten brengen. De naam is dus weer wat dichterbij de originele naam van het Rijksmonument. Leden van de historische vereniging in Moordrecht zijn minder blij met de plotselinge naamsverandering van het hek. Het gaat om een eigen invulling van een rijksmonument en dat is ongepast zo laat men weten.

Lokaal historicus en lid van de monumenten commissie Adri den Boer laat weten dat er best een vergunning verleend zou kunnen worden voor deze aanpassing. De naam komt nu weer dichterbij het origineel. Voor zover bij de commissie bekend is er alleen geen aanvraag gedaan. “Probleem is dat de monumenten commissie wel vergunningaanvragen behandelt maar dat ambtenaren wel of niet handhaven als men aanvragen nalaat” klinkt het enigszins gefrustreerd. De historicus is blij dat er een passend hek terug is want dat is iets waarover hij meer dan een jaar aan het e-mailen is geweest met de familie Vroegop.

Advertentie