8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Zuidplas is weer klaar voor vorst en sneeuw.

De gemeente Zuidplas is klaar voor de winter en heeft een verdere professionalisering toegepast bij de gladheidsbestrijding zoals het college in een informatienota schrijft aan de gemeenteraad. De gemeente heeft door de uitbreiding van nieuwe wijken en overgedragen wegen 50km meer weg te strooien en heeft daarom een extra strooiroute aankomende winter ingesteld. De nieuwe route komt naast de zogenaamde coldspot route waarbij locaties die sneller koud worden dan de rest van de routes zoals bruggen, viaducten en hellingen as eerste worden gedaan. In totaal zijn er 7 routes die door de gemeente zelf worden gereden met een totale lengte van 350 kilometer. Bij elke volledige strooibeurt wordt er 10 m3 zout met pekelwater weggereden.

Door aan te sluiten bij een landelijk gladheidmeldsysteem worden door sensoren en meetpunten probleemlocaties in de gaten gehouden en kan men snel zien hoe de actuele situatie is. Hiermee kan lokale gladheid beter bestreden worden. Soms zit er een groot verschil tussen de temperatuur aan de grond en de hoogte van het weerbericht op 1 meter 50 hoogte. Ook kan hiermee ook ijzel snel worden opgespoord. De bekendste coldspot waar dit wordt toegepast is het fietspad onder de dijk tussen Nieuwerkerk via Moordrecht naar Gouda.

De prioriteit ligt bij de diensten en voorzieningen in de gemeente zoals scholen, bejaardentehuizen of de polikliniek van het GHZ. Ook moet het Openbaar vervoer altijd mogelijk blijven en worden gebiedsontsluitende en hoofdwegen gedaan. Tegelijkertijd met de wegen wordt ook het fietspadnetwerk gestrooid. Woonstraten en parkeerplaatsen worden net als stoepen niet gestrooid door de gemeente. Het aantal meldingen over het strooien is de afgelopen jaren fors afgenomen. Bij extreem weer of sneeuwval zal de gemeente extra inzet inhuren.

Meer informatie en strooiroutes kunt u vinden in de infonota

Op zaterdag 9 december kunnen de inwoners gratis strooizout voor eigen stoep ophalen bij de gemeente :

  • Moerkapelle 09.30 – 11.30 uur  Dorpstraat (ter hoogte van de kerk)
  • Moordrecht 09.30 – 11.30 uur  Parkeerplaats bij de Brede School
  • Nieuwerkerk aan den IJssel 09.00 – 12.00 uur Gemeentewerf Eerste Tochtweg
  • Zevenhuizen 09.00 – 12.00 uur Afvalbrengstation Zuidplasweg

U moet wel zelf uw zak of emmer meenemen.

Strooizout

Advertentie