8.5 C
New York
woensdag 17 april 2024

PvdA/Groenlinks mist onderbouwing bij bid 5e dorp

De fractie van PvdA/Groenlinks mist de onderbouwing bij het bid voor het vijfde dorp in Zuidplas. Dat schrijft de fractie in een persbericht waarbij ze al vooruit lopen op het debat van 28 november aanstaande in de gemeenteraad.  Volgens fractievoorzitter Johan Helmer is het onverantwoord om een besluit, dat zo bepalend is voor de toekomst van de gemeente, er snel en zonder enige onderbouwing doorheen te drukken. “De onderbouwing van de extra woningen in het voorstel van de gemeente bestaat uit één alinea van vijf zinnen, meer niet. Dat is onverantwoord en daarom moet het college met een nieuw voorstel komen, dat goed is doorgerekend op consequenties voor onder andere natuur, landschap, bereikbaarheid en financiën”

Helmer heeft ook wederom kritiek op het proces, geen van zijn punten die hij eerder heeft aangekaart komen terug en hij maakt zich zorgen over de manier waarop de gemeente met de inspraak is omgegaan. Hij noemt het bijpraten en masseren van gemeenteraad en inwoners in het persbericht. Zijn eerdere kritiek op het proces leverde bij de andere gemeenteraadsleden veel hoon op.

Het vijfde dorp zien PvdA/Groenlinks niet zitten en ze missen ook de noodzakelijke onderbouwing voor dit plan. Ze stellen dat de enige reden is omdat overheden in het verleden gronden hebben gekocht en het geld terug willen. Nu de provincie ook voorkeur geeft aan bouwen aan de steden in plaats van open gebieden stelt Helmer : ““De vraag is of je je bij zo’n belangrijk besluit voor de komende eeuwen, alleen moet laten leiden door geld. Wat de PvdA/GroenLinks betreft niet”.

Tijdens een peiling van de inwoners door PvdA/GL in Zevenhuizen gaven 80% van de inwoners aan minder woningen te willen laten bouwen en ook het middengebied groen te houden. Ook gaven inwoners aan dat ze het zat zijn dat er alleen eengezinswoningen worden gebouwd en te weinig kleine woningen voor jongeren en ouderen uit eigen gemeenschap.

 

Advertentie