8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

SP wil duidelijkheid over collectes in Zuidplas

De lokale SP heeft een noodkreet van de buurtapp ontvangen over de onduidelijkheid over wat wel en wat geen collecte is. Nadat de buurtapp dit samen met de gemeente in kaart heeft gebracht lijkt het dat de politie niet weet hoe de regels in elkaar zitten en melders daardoor in de kou laat staan. De SP-fractie wil weten hoe het nu echt zit, wat is een collecte en waarom wordt er niet opgetreden tegen illegale collectes die niet in de CBF kalender staan.  Het CBF is een toezichthouder op het gebied van goede doelen. Op de website van het CBF is een kalender met aangekondigde collectes te zien.

De grootste verwarring lijkt te gaan over de interpretatie van de APV in Zuidplas. In een schema dat door de buurtapp is opgesteld is heel veel vergunningplichtig. Ook het digitaal leden of donaties werven is een collecte. Dit wordt vaak uitgevoerd door studenten die geld krijgen per donatie of geworven lid. Hierdoor liepen vrijwilligers van het MS fonds donaties mis omdat ‘Wilde Ganzen’ die avond al rond was gegaan zonder vergunning. Een dag later liepen dezelfde studenten in een andere wijk namens Cliniclowns.

Beide keren was de politie gewaarschuwd maar door ontbreken van duidelijkheid werd er geen actie ondernomen, tot frustratie van melders. “Het kan nooit zo zijn dat mensen zonder vergunning maar wel betaald worden, oneerlijke concurrentie met vrijwilligers die wel een vergunning hebben, zijn. “ laat fractievoorzitter Jan Baas weten.
De SP wil snel duidelijkheid over de regels en ook actie tegen illegale collectes. Daarom heeft de fractie vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders. Bij de vragen is ook het door de buurtapp gemaakte schema gebruikt zoals hieronder afgebeeld.

Foto boven: Archieffoto, buurtpreventieronde in Nieuwerkerk

 

Advertentie