8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

VVD Rotterdam wil met camera’s vermeend afvaltoerisme te lijf

De VVD in Rotterdam wil dat wethouder Eerdmans het afval probleem in de Rotterdamse wijk Nesselande gaat aanpakken. De fractie heeft eind november vragen gesteld aan het Rotterdamse College van B&W. Onder andere in de wijk Nesselande kunnen inwoners hun afval vaak niet kwijt in de afvalcontainers omdat die overvol zitten. Dit zou veroorzaakt worden door afvaltoerisme. In tegenstelling tot buurgemeenten waaronder Zuidplas kunnen Rotterdammers onbeperkt afval kwijt in de containers zonder daarvoor te betalen. Hierdoor zouden sommige inwoners hun afval naar Rotterdam brengen om zo de euro per zak uit te sparen. Dit wordt door de VVD’ers als hoofdoorzaak aangedragen van het probleem.

Of het probleem van de overvolle containers werkelijk veroorzaakt wordt door afvaldumpers is nog maar de vraag. De foto die de Rotterdamse VVD gebruikt om het probleem te illustreren is gemaakt bij een overvolle glascontainer. Dat deze container zo vol zit zal niet door inwoners van Zuidplas komen omdat glas nog altijd gratis ingeleverd kan worden. De kans is groter dat de gemeente Rotterdam te laat was met het legen van de container. Ook begin januari liep de discussie over de overvolle containers in Nesselande hoog op. Toen bleek uiteindelijk de gemeente Rotterdam een capaciteitsprobleem te hebben met de inzameling van afval.

Om mogelijke afvaltoeristen te pakken wil de VVD dat de verantwoordelijk wethouder actie onderneemt. Onder andere moeten er camera’s worden ingezet op plaatsen waar veel gedumpt zou worden stelt raadslid Pascal Lansink-Bastemeijer. Volgens het raadslid kan het niet zo zijn dat Rotterdammers hun afval niet meer kwijt kunnen omdat de containers gevuld worden door afvaltoeristen.

Advertentie