8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Domineesechtpaar Kalkman krijgen postuum Righteous among the Nations medaille

Vooral dankzij het vasthoudende spit- en speurwerk van Henk van Kerkhof van de Historische Vereniging Moordrecht wordt het Moordrechtse domineesechtpaar Dirk Pieter en Klaasje Kalkman in 2018 postuum geëerd met een hoge Israëlische onderscheiding voor bewezen moed tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Israëlische organisatie Yad Vashem herdenkt de Joodse slachtoffers van de
Holocaust en mensen die Joden met gevaar voor eigen leven hebben behoed voor deportatie door de Duitsers.

Onderdak aan Joodse onderduikster
In de voormalige pastorie van de Gereformeerde Kerk aan de Dorpsstraat 12 bood het gezin Kalkman in de jaren 1942-1945 met gevaar voor eigen leven onderdak aan de Joodse onderduikster Catharina Six tot Oterleek-Kuipers (1886-1968), in Moordrecht bekend onder haar schuilnaam Ina Hoogeboom-Ouwehand. Dirk Pieter Kalkman gaf hiermee gehoor aan een verzoek van zijn Rijnsburgse collega Henk Post, in het volle besef dat hij daarmee zijn leven en dat van zijn gezin op het spel zette.

Achterkleinzoon Matthew roept hulp in
Het eerbewijs werd in gang gezet door Matthew Kalkman uit Canada, die zijn overgrootvader Dirk Pieter Kalkman (1899-1969) en overgrootmoeder Klaasje Kalkman- Kuipers (1892-1959) postuum wilde voordragen voor de onderscheiding ‘The Righteous Among the Nations’ van Yad Vashem. Hij benaderde de historische vereniging met het de vraag hem te helpen bij het verzamelen van bewijzen voor de heldendaad van zijn overgrootouders.

Henk van Kerkhof gaat op onderzoek
Gefascineerd door de uitdaging ging Kerkhof, redacteur van het historische verenigingsmagazine Moerdregt, op onderzoek uit. Hij raadpleegde vele historische documenten, waaronder de naoorlogse briefwisseling van onderduikster Catharina Kuijpers met de familie Hardijzer, met wie zij in de oorlogsjaren bevriend was geraakt, en het onderzoek van drs. Geert Hovingh naar predikanten die Joden hebben geholpen en geschreven. Ook sprak Henk van Kerkhof uitgebreid met Wim en Nel Hardijzer over de oorlogsperiode en hun contact met Catharina Kuipers. Het overtuigende bewijsmateriaal in Van Kerkhofs 111 pagina’s tellende onderzoeksrapport gaf voor Yad Vashem de doorslag voor het toekennen van de onderscheiding.

Uitreiking in ambassade in Toronto
De Canadese nabestaanden van het domineesechtpaar krijgen de medaille en de  bijbehorende oorkonde komend jaar uitgereikt tijdens een officiële ceremonie in de Israëlische ambassade in Toronto. De namen van Dirk Pieter en Klaasje Kalkman worden vereeuwigd in ‘Muur van Eer’ in het Yad Vashem holocaustherinneringscentrum te Jeruzalem.

hall of names in Jerusalem (bron foto’s :  Yad Vashem)
Toekenningsbrief
Advertentie