8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Rijkswaterstaat sluit Hollandsche IJsselkering vierde keer dit seizoen

De Hollandsche IJsselkering tussen Krimpen en Capelle aan den IJssel is net na het middaguur op woensdag 17 januari voor de vierde keer dit seizoen gesloten. De stormvloedkering gaat dicht wanneer de waterstand boven de 2,25 meter NAP komt. In een gemiddeld stormseizoen gaat de kering drie keer dicht.

Het scheepvaart verkeer moet tijdens een sluiting van de kering gebruik maken van een sluis. Rijkswaterstaat is met een vaartuig aanwezig om op het scheepvaart verkeer te letten.
De Hollandsche IJsselkering beschermt het laagst gelegen deel van Nederland tegen overstroming. Onder andere de Zuidplaspolder met een diepte van 6,76 meter onder NAP ligt achter de schuiven. De Hollandsche IJsselkering bestaat uit twee schuiven achter elkaar. De schuiven wegen 450 ton, zijn 80 meter breed en 12 meter hoog. Vrijwel altijd is het voldoende om maar één schuif te gebruiken. Alleen bij extreem noodweer gaat de tweede schuif dicht.
De stormvloedkering in de Hollandsche IJssel werd dit seizoen voor het eerst op 8 december gesloten. Daarna volgde een sluiting op 3 januari. Gisteren, dinsdag 16 januari, moest de kering ook al sluiten vanwege het hoge water. In het seizoen van 2016 op 2017 is de kering twee keer gebruikt. Het jaar daarvoor helemaal niet.

Hollandsche IJsselkering

Foto’s: Sylvia van Straalen

Advertentie