8.5 C
New York
zaterdag 13 april 2024

Rotta Rangers gaan uilenballen uitpluizen, meedoen?

Hap Slik Weg… Uilen (en ook andere roofvogels) eten hun prooi letterlijk ‘met huid en haar’ op. Even later spugen ze de haren, botjes en schedeltjes weer uit in een keurig balletje. Als je zo’n braakbal voorzichtig uit elkaar peutert, dan kun je onderzoeken wat de uil allemaal gegeten heeft.

En deze uilenballen gaan de Rangers  op zaterdag 17 februari in het Natuurcentrum Trefpunt Rotta uitpluizen. Dit superklusje is alleen geschikt voor echte natuurliefhebbers tussen de 7 en 13 jaar.  Via zoekkaarten met allerlei soorten botjes/schedeltjes èn loepjes  proberen we uit te vogelen wat er op de menukaart van de ransuil en kerkuil stond. Het leukste zijn altijd de muizenschedeltjes. Een gebit(je) vertelt veel over de gevangen gerechten.

Natuurlijk gaan we buiten nog een klein natuurrondje maken: even kijken naar Rotta’s paddenpoel, die aan de overkant naast de wilgwam ligt. Na de ‘barre wintertocht’ staat er in ons Trefpunt warme chocolademelk klaar.Als herinnering krijgen alle Rangers een eigen certificaat ‘Uilenballen uitpluizen’ mee en een werkblad, waarop zij precies de schedeltjes en botjes hebben ingekleurd, die ze in de uilenballen gevonden hebben.

We draaien twee natuurrondes nl. ’s morgens van 10.00 uur tot 12.00 uur en ’s middags van 13.30 uur tot 15.30 uur. De kinderen worden gebracht en weer opgehaald.  Verzamelpunt is ons Natuurcentrum Trefpunt Rotta, Hoeksekade 164 te Bergschenhoek.

Aanmelden via rotta.jeugd@gmail.com; echt nodig! – contactpersoon Gert Jansen; deelname € 2,00.

Foto bij artikel : Ransuil

Advertentie