Acht partijen doen mee aan verkiezingen in Zuidplas

Op vrijdag 9 februari heeft het hoofdstembureau in Zuidplas de definitieve vaststelling gedaan van alle ingeleverde verkiezingsformaliteiten. Afgelopen week moesten alle partijen een stapel aan formulieren voor deelname inleveren, welke allemaal uitgebreid zijn gecontroleerd.

Partijen die ook landelijk bekend zijn moesten bijvoorbeeld een toestemmingsformulier inleveren dat ze namens die partij mogen meedoen. Bij elke partij moeten alle kandidaten op de lijst een handtekening voor deelname aan de verkiezingen zetten.

De NGP had wat extra huiswerk. De NGP is de enige partij die op dit moment niet in de raad zit. Daarom moest deze partij minimaal 20 inwoners van 18 jaar of ouder op de been krijgen om bij de gemeente een handtekening te zetten. Bij partijen die voor de verkiezingen niet in de gemeenteraad zitten is dit een extra verplichting bovenop het andere huiswerk.

Uiteindelijk zijn alle documenten akkoord bevonden en werden de lijstnummers verdeeld. Partijen die al in de gemeenteraad zitten krijgen op uitslagvolgorde van de vorige verkiezingen een lijstnummer. Nieuwe partijen krijgen daarna een lijstnummer toegewezen. Dit gaat normaal per loting, maar omdat er slechts één nieuwe partij meedoet, kreeg deze partij automatisch het eerstvolgende lijstnummer.

De volgorde van de lijsten voor de komende verkiezingen is:

1. VVD
2. Christenunie/SGP
3. CDA
4. D66
5. SP
6. PvdA/GroenLinks
7. NEZ (Nieuw Elan Zuidplas)
8. NGP (Nieuwe Gemeente Politiek)