8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Vinkeveen zet ook speciale peilschaal neer op één na laagste punt

In Vinkeveen is zondag 18 februari een nieuwe peilschaal onthult die het één na laagste punt van Nederland moet markeren. De polder bij Vinkeveen ligt op 6,70 meter onder NAP. Dit is zes centimeter minder diep dan de weilanden bij Nieuwerkerk aan den IJssel dat is aangewezen als officieel laagste punt van Nederland.
De nieuwe peilschaal werd neergezet ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het Normaal Amsterdams Peil. Het bijzondere verjaardagsfeestje van het NAP werd door waterschap Amstel Gooi en Vecht aangegrepen om stil te staan bij de diepe ligging van het de polder bij Vinkeveen. Het waterschap is de erfopvolger van het waterschap waarvandaan het NAP over heel Nederland is uitgerold. Omdat het laagste punt niet in het gebied ligt maar wel het bijna laagste punt werd nu dus officieel “het één na laagste laagste punt” geclaimd.
In 1818 besloot Koning Willem I op 18 februari om alle verschillende peilen in het land overboord te gooien en voortaan uit te gaan van één peil, dat van de stad Amsterdam. Tot die tijd had iedere streek en stad zijn eigen peil dat reuze onhandig was op de grens van deze gebieden. Zo’n 200 jaar geleden werd in het land hard gewerkt aan het verbeteren van de infrastructuur waarbij de verschillen iedere keer voor problemen zorgden.
Inmiddels is het NAP in heel het land terug te vinden en op zo’n 35.000 punten letterlijk verankerd in de omgeving. Vanaf de punten die altijd binnen de 1.000 meter van een locatie liggen kunnen landmeters de hoogte bepalen om zo dijken, wegen en huizen aan te leggen. Het echte laagste punt bij Nieuwerkerk aan den IJssel is in de jaren negentig na uitvoerige metingen officieel door Rijkswaterstaat vast gelegd. Het bleek te gaan om een aantal weilanden achter het autobedrijf Van Vliet Trucks langs de A20 bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Langs de drukke Rijksweg is een officieel monument geplaatst waar mensen kunnen zien hoe diep de polder ligt ten opzichte van het gemiddelde zeeniveau dat op ongeveer 0 meter NAP ligt.
Niet zo lang geleden ontstond er onrust omdat het autobedrijf wilde uitbreiden. Men was bang dat daardoor het laagste punt in gevaar zou komen. In de politiek van de gemeente Zuidplas waar Nieuwerkerk aan den IJssel onder valt is hierover uitgebreid gesproken. De gemeenteraad heeft de verzekering gekregen dat het laagste punt in takt zou blijven. Anders zou het zomaar kunnen gebeuren dat het laagste punt van het land waar Nieuwerkerk toch wel een beetje trots op is verhuist naar de nieuwe peilschaal in Vinkeveen.

Foto boven: Waterschap Amstel Gooi en Vecht, Foto onder het laagste punt monument in Nieuwerkerk aan den IJssel

laagste punt nieuwerkerk

Advertentie