8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Kiezer in Zuidplas kiest andere raadsleden dan volgorde kandidatenlijst

De kiezers in Zuidplas hebben woensdag 21 maart bij sommige partijen massaal een keuze gemaakt voor een kandidaat lager op de lijst. Hierdoor kunnen sommige kandidaten alsnog in de gemeenteraad van Zuidplas plaatsnemen. Dat blijkt uit het proces verbaal dat de gemeente Zuidplas openbaar heeft gemaakt.

Bij de grootste drie partijen zijn geen verschuivingen in kandidaten. Bij de VVD, Cu-SGP en het CDA komen dus in principe de kandidaten op volgorde van lijst in de gemeenteraad van Zuidplas. Ook bij de SP zijn geen kandidaten die dankzij voorkeursstemmen aanspraak kunnen maken op een zetel in de gemeenteraad. Bij PvdA, NEZ en D66 is dat anders. Daar heeft de kiezer soms massaal gekozen voor een kandidaat lager op de lijst.

De PvdA-Groenlinks haalde volgens de voorlopige resultaten drie zetels tijdens de verkiezingen. De nummer vier op de lijst, Marieke Schuurman – Keijer heeft 476 stemmen gekregen. Hierdoor kan zij als tweede kandidaat namens de twee linkse partijen in de gemeenteraad komen. De nummer 3, Jacques Bovens blijft op plek drie. Als Marieke Schuurman gebruik maakt van haar recht om dankzij de voorkeursstemmen in de raad plaats te nemen betekent dit dat Martin Damen, de nummer twee op de originele kandidatenlijst, niet in de gemeenteraad plaatsneemt.

Ook bij Nieuw Elan Zuidplas (NEZ) is een verschuiving. Deze partij haalde in de voorlopige resultaten 2 zetels. Hier heeft Steven den Hartog, de nummer 5 op de lijst, 179 voorkeursstemmen ontvangen. Dit zou betekenen dat Den Hartog naast Paul van Drenth in de gemeenteraad van Zuidplas kan plaatsnemen. Hierdoor loopt ook hier de oorspronkelijke nummer twee, Jan Smit, het risico om niet in de gemeenteraad van Zuidplas te mogen plaatsnemen.

Als laatste is bij D66 een verschuiving. Deze partij haalde volgens de voorlopige resultaten twee zetels en lijkt daarmee de grootste verliezer deze verkiezingen. De nummer drie op de kandidatenlijst, Chantal Bon – van de Griek, haalde maar liefst 338 voorkeursstemmen. Als zij gebruik maakt van haar recht om in de gemeenteraad van Zuidplas plaats te nemen betekent dit dat Frans Klovert de gemeenteraad moet verlaten. Chantal Bon neemt dan naast Rik van Woudenberg plaats in de gemeenteraad van Zuidplas.

Volgens de kieswet mag de kandidaat die met voorkeursstemmen gekozen is zelf bepalen of hij of zij ook van deze mogelijkheid gebruik wilt maken. Hierdoor is bij maar liefst drie partijen nog onzeker wie er als raadslid de komende vier jaar aan de slag mogen.

Tijdens de verkiezingen in 2014 kreeg bij Pvda-GroenLinks Joke van Gelderen genoeg voorkeursstemmen om alsnog in de gemeenteraad van Zuidplas plaats te nemen. Zij zag hier toen van af. Hierdoor namen toen alsnog de oorspronkelijke eerste twee kandidaten van de lijst plaats in de gemeenteraad. Dat waren toen Pieter Beeldman en Johan Helmer, de huidige lijsttrekker.

In het proces verbaal van de verkiezingen worden ook de belangrijkste gebeurtenissen genoemd. In twee stembureaus zijn totaal 3 stembiljetten meer geteld dan dat er kiezers zijn toegelaten tot de stemming. Volgens het proces verbaal is er geen verklaring voor dit verschil. In drie andere stembureaus zijn er zes stembiljetten minder geteld dan dat er kiezers zijn toegelaten tot de stemming. Hierbij is twee keer een stembiljet niet ingeleverd door de kiezer. Voor de vermissing van de andere vier stembiljetten is er geen verklaring volgens het proces verbaal.

Advertentie