8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Ondermijning centraal bij Mobile Media Lab politie in Nieuwerkerk

Een grote vrachtwagen parkeerde op donderdag 22 maart in Nieuwerkerk aan den IJssel, in deze wagen zit het mobile Media Lab van de politie waarin via sociale media aandacht wordt gevraagd om het onderwerp ondermijning. Burgemeester Kats liet zich in het lab rondleiden en deed mee aan de uitdagingen op de schermen in de truck. De politie vraagt over dit onderwerp veel aandacht omdat juist aanwijzingen van inwoners kunnen leiden tot het oplossen van grotere misdaden. In het lab leert iedereen hoe deze signalen herkenbaar worden en wat u er mee kan doen, Soms lijkt ondermijning op iets onschuldigs maar kan deel uitmaken van zware criminaliteit.

Ondermijnende criminaliteit, wat is dat nou eigenlijk? De exacte definitie is moeilijk in een zin samen te vatten, maar grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Het is een maatschappelijk probleem. Praktijkvoorbeelden zijn er te over: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, mensenhandelaren die hun slachtoffers dwingen tot prostitutie, maar ook overlastgevende hangjongeren op een pleintje die ervoor zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal.

Advertentie