8.5 C
New York
zondag 14 april 2024

Twee met voorkeur gekozen kandidaten gaan gemeenteraad niet in.

Op 23 maart heeft burgemeester Kats de officiele uitslag bekend gemaakt en daarbij zijn er geen echte verschuivingen in de uitslag gekomen. Gisteren was al bekend dat 3 kandidaten met voorkeurstem waren verkozen door een kwart van de kiesdeler te halen. Vaak gaat dit dan om de eerste vrouw of dorpeling.  Vandaag lieten 2 partijen laten weten dat hun kandidaten niet mee gaan doen en ze de lijstvolgorde blijven hanteren. Paul van Drenth vertelde Gouwe IJsselnieuws dat Steven den Hartog om moverende redenen afziet van de benoeming in de gemeenteraad.

Ook bij de PvdA-Groenlinks ziet de kandidaat af van installatie als gemeenteraadslid; Marieke Schuurman kreeg veel voorkeurstemmen maar kiest voor ondersteuning op de achtergrond ; “Mijn plaats op de lijst – achter de verwachte verkiesbare plaatsen – is het gevolg van mijn eigen verzoek aan de kandidatencommissie. De reden daarvoor was en is nog steeds dat ik een raadslidmaatschap op dit moment niet kan inpassen bij de verantwoordelijkheden voor mijn gezin en werk. Ik kies daarom voor een rol naast de fractie, niet erin.” 

D66 heeft laten weten dat ze vanavond over de voorkeurskandidaat een bericht gaan uitsturen.

Advertentie