8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Poller op Raadhuisplein al tien keer vervangen in 5 jaar

De pollers op het Raadhuisplein in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn al tien keer vervangen in vijf jaar tijd. De vervangen paaltjes hebben de gemeente al zeker 14.750,- euro gekost.

In 2013 werden de automatische paaltjes geplaatst om het plein voor het gemeentehuis automatisch te kunnen afsluiten. De aanleg van de afsluiting kostte destijds 115.000,- euro. Het onderhoud van de afsluiting werd bij de aanleg begroot op 5.000,- euro per jaar.

Dat blijkt uit cijfers die de redactie van Gouwe IJssel Nieuws heeft opgevraagd naar aanleiding van een flinke discussie in de Nieuwerkerkse Facebookgroep “Je bent Nieuwerkerker als”. Zondagochtend 25 maart plaatste één van de ruim 7200 leden een bericht over de paaltjes op het Raadhuisplein.

“Als je voor elke aanrijding met deze poller een euro zou krijgen, dan kan je met de opbrengst een goed doel heel blij maken. Het is ons in het verleden ook al eens gebeurd en nu ook een buurman. Even afgeleid door wandelaars of andere auto’s en het is raak, want je ziet de lage poller niet. Kan de verantwoordelijke ambtenaar eens uitleggen waarom niet alle pollers naar beneden gaan als het plein toegankelijk is?” 

Binnen 24 uur na de plaatsing was er al honderd keer gereageerd op het Facebookbericht. Sommige inwoners herkenden zich in het probleem dat door de inwoonster geschetst werd. Andere inwoners adviseerden de plaatser van het bericht om langs te gaan bij de plaatselijke opticien.

Uit vragen van Gouwe IJssel Nieuws aan de gemeente Zuidplas blijkt dat ook de gemeente bekend is met het aantal aanrijdingen. De zichtbaarheid van de pollers voldoet volgens de gemeente aan alle eisen. In 2016 heeft de gemeente een verdrijvingsvlak met witte verf laten aanbrengen. Dit witte vlak moest ervoor zorgen dat de poller op de hoek minder vaak met auto’s in contact zou komen. In 2017 en 2018 is er nog vijf keer een poller op het Raadhuisplein vervangen. Het vervangen van een poller kost totaal 1475,- euro per keer. Daarmee hebben de pollers na vijf jaar al zeker 14.750,- euro extra gekost.

Op 14 maart heeft de gemeente daarom opdracht gegeven om het wit geverfde verdrijvingsvlak te vervangen door witte klinkers. Dit moet de zichtbaarheid van de inmiddels vaak vervangen poller vergroten. Deze witte klinkers zijn op maandag 26 maart geplaatst.

Advertentie