8.5 C
New York
woensdag 1 mei 2024

Vaart met onderhandelingen Waddinxveen, de Jong gaat niet door

Daar waar het nog erg stil is in Zuidplas, gaat de formatie in Waddinxveen heel hard.  Oud wethouder Martin Kraaijestein (PvdA) is dit weekeinde al aan de slag gegaan om een coalitie te smeden van VVD, D66, PvdA/GroenLinks en Weerbaar Waddinxveen. Tijdens de vergadering hebben de vier partijen opnieuw toegelicht waarom zij een coalitie van deze partijen willen. Tevens zijn werkafspraken gemaakt. De vergaderingen zijn besloten. Het is de bedoeling voortvarend aan de slag te gaan, zonder de zorgvuldigheid uit het oog te verliezen. Niet alleen de fractievoorzitters maar enkele kandidaat wethouders namen deel aan deze vergadering. Als deze formatie slaagt worden de huidige christelijke collegepartijen PCW en CDA veroordeeld tot oppositie. PCW is nog wel grootste partij maar verloor een zetel, CDA bleef gelijk tijdens verkiezingen.

Wethouder en lijstrekker Kees de Jong (foto) heeft inmiddels laten weten dat hij niet de gemeenteraad in gaat als PCW een oppositierol krijgt : “ik heb besloten geen zitting te nemen in de gemeenteraad van Waddinxveen. Aan dat besluit zijn een aantal dagen van afweging en nadenken voorafgegaan. Centraal in mijn afweging staat daarbij de vraag of het wijs is dat iemand die acht jaar wethouder is geweest terug komt in de raad. Als raadslid dien ik immers te oordelen over beleid waarbij ik rechtstreeks of indirect zelf betrokken ben geweest als collegelid”.

Centraal in mijn afweging staat daarbij de vraag of het wijs is dat iemand die acht jaar wethouder is geweest terug komt in de raad.

De eerste vrouwelijke kandidaat op de lijst PCW Sylvia van der Krol was met voorkeurstemmen verkozen maar ziet hier van af, ze laat weten op de PCW site :”Als de PCW was gegroeid en voldoende zetels had gekregen, had ik graag zitting genomen in de raad. Nu geef ik conform de vooraf gemaakte afspraken de voorkeur aan Jannes Berghout en Albert Kerssies en word ik de komende jaren fractievertegenwoordiger (vroegere duo-raadslid) van de PCW”. Hierdoor bestaat de fractie van PCW alleen uit mannen in een gemeenteraad waar de vrouwen net een meerderheid hebben : 11 vrouwen tegen 10 mannen.

Advertentie