8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Oeverzwaluwen nemen intrek in GroenBlauwe Zone bij Moordrecht

Een grote groep beschermde oeverzwaluwen heeft sinds kort zijn intrek genomen in de GroenBlauwe zone bij Moordrecht. In de Oeverzwaluwwand in het centrum van het natuurgebied zijn de kleine vogeltjes druk bezig hun nesten aan te leggen om er binnenkort hun jongen groot te brengen. De nestwand is speciaal aangebracht om te voorkomen dat de gevleugelde vrienden  gaan nestelen op het naastgelegen bouwterrein van Westergouwe, waardoor de bouw stilgelegd zou moeten worden.

In het verleden is het meerdere keren voorgekomen dat bouwwerken in de regio van Zuidplas stilgelegd moesten worden door de aanwezigheid van Oeverzwaluwen op het bouwterrein. Zo kreeg twee jaar geleden de aannemer op het bouwterrein van de nieuwbouwwijk Brinkhorst in Moordrecht een tijdelijk verbod om werkzaamheden uit te voeren op het terrein, omdat oeverzwaluwen er hun nesten hadden gegraven in de aanwezige zandhopen. Ook de bouw van de wijk Westergouwe werd enige maanden stilgelegd omdat de beschermde vogeltjes besloten hadden er te gaan broeden.

Bij Westergouwe is geprobeerd het dure probleem van de broedende vogels op te lossen door in de nabijheid van de bouw een voor de vogels aantrekkelijke broedwand aan te leggen. Deze oplossing lijkt voorlopig goed te werken, voor het tweede jaar op rij hebben de oeverzwaluwen besloten zich hier te vestigen in plaats van op het bouwterrein.  In een betonnen wand voor een zandheuvel, naast het doorgaande fietspad door het natuurgebied, zijn gaten gemaakt welke met zand gevuld zijn. De drukke vogeltjes graven hierin hun nestgangen uit, om er uiteindelijk hun eieren in te gaan leggen en uit te broeden.

De bouwactiviteiten van de vogels gebeuren onder toeziend oog van veel belangstellenden uit de omgeving, dagelijks komen veel wandelaars en fietsers even en blik werpen op de bezige oeverzwaluwen. Ook personeel van Boskalis, dat verantwoordelijk is voor de zandophogingen van bouwproject Westergouwe kwam dinsdag 10 april even een kijkje nemen bij de broedwand. Doordat de vogels massaal gebruik maken de aantrekkelijke wand laten ze het zandpakket op de bouw verder met rust, tot grote vreugde van alle bij de bouw betrokken partijen.

Bij de wijk Brinkhorst in Moordrecht probeert men ook te voorkomen dat de vogels in de zandhopen gaan broeden, niet door ze weg te lokken naar een aantrekkelijk gebied maar door een ontmoedigingsbeleid voor eventuele krakers.  Op het gehele braakliggende deel van het bouwterrein zijn vogelverschrikkers aangebracht om te voorkomen dat oeverzwaluwen er zelfs maar aan denken hier neer te strijken. De tijd zal het moeten leren of dit inderdaad zal lukken, of dat het de beschermde vogeltjes toch zal lukken voet aan de grond te krijgen in het zand.

De oeverzwaluwen zullen de komende maanden in de regio verblijven, ze zullen hier hun meerdere broedsels grootbrengen om in het najaar weer richting hun winterhuisvesting in warmere oorden in het zonnige zuiden te gaan.

de mogelijke oplossing bij bouwterrein Brinkhorst in Moordrecht: vogelverschrikkers

Advertentie