8.5 C
New York
maandag 24 januari 2022

Grote belangstelling voor Hollandsche IJsselrit 2018 (met video)

Een vol raadhuisplein op zaterdagochtend 5 mei met oude auto’s en motoren die de 31e Hollandse IJsselrit gaan rijden. Voorzitter van de winkeliersvereniging De Reigerhof,  Rob Schurink, heeft zelf ook meegereden, mocht het startschot verlenen. Ook al hadden veel mensen zin in een mooie rit, het staat ook in het teken van de vorig jaar overleden organisator Joop van der Dussen.

De enorme collectie op het plein, waar menig museum jaloers op zou kunnen zijn, trekt veel kijkers op het plein vanuit het dorp en van het winkelende publiek. Daarnaast zijn er ook heel veel mensen met film of fotoapparatuur, liefhebbers die van ver soms zijn gekomen.

Andre van der Dussen, eerste keer voorzitter nadat hem gevraagd werd om zijn vader op te volgen als organisator. “Het is wel spannender dan voor heen nu mijn vader er meer bij is, mijn vader was altijd diegene die alles regelde, gelukkig hebben we de taken kunnen verdelen. Van der Dussen schat het aantal deelnemers op 100 auto’s en 50 motoren. Ook was hij erg blij me het mooie weer “Het is jaren geleden dat het zo mooi weer was. Leuke is ook dat er vandaag nog steeds iemand mee rijdt die ook bij de eerste rit was”.

Er is veel deelname vanuit Zuidplas ;  “Er zijn veel Zuidplas deelnemers, het leeft enorm hier en omdat mensen die meerijden ook bedrijven hier hebben, sponsoren ze ons ook.” aldus de voorzitter.  Zijn zorg naar de toekomst is de uitdaging zal de aankomende jaren wel worden om de auto’s draaiende te houden “Er zijn steeds minder mensen die kunnen sleutelen aan deze auto, het is een verouderde techniek”.

Juryleden Andre en Frans hebben een lijst met deelnemers en hebben een pittige taak om alle deelnemende voertuigen te inspecteren. Waar zij vooral op letten is de staat van de auto en op authentieke delen is of in hoeverre er nieuwe onderdelen zijn geplaatst. André :”je kan wel een ton steken in een auto steken en dat vinden mensen leuk maar dat is niet authentiek meer. Frans vult hem aan : “originaliteit is wel heel belangrijk, er zijn er bij die nog steeds rijden en niet gerestaureerd zijn. De hobby staat wel nog steeds voorop!”.

Nadat de ronkende motoren en auto’s vertrokken waren was er stress bij de rijder van een antieke BMW motor. Deze werd aangeduwd, bekeken, op gemopperd en na een kwartier startte de motor alsnog. In rap tempo ging de rijder alsnog achter de stoet aan. De route ging via Alphen, waar men luncht bij Avifauna, via Boskoop terug naar Nieuwerkerk aan den IJssel waar men einde van de middag de prijzen mag ontvangen bij bouwbedrijf Valkenburg. Gouwe IJssel Nieuws tipt de jury alvast met de BMW motor die niet wilde starten!

Hieronder filmpje van het vertrek en enkele foto;s. Alle foto’s staan op onze facebookpagina in een album

Met vertraging en hulp met vereende krachten kon deze BMW uiteindelijk starten

 

Buick
Voorzitter van de winkeliersvereniging Rob Schurink geeft toespraak en startschot
Sommige voertuigen hebben een beetje rook uitstoot
De jury was druk met alle voertuigen en motoren
Met liefde gereden
een De Soto uit 1931
Een hele oude Cadillac
Advertentie
Advertentie