Bijna vijfhonderd leerlingen doen mee aan verkeersexamens in Zuidplas

De komende twee weken wordt het praktisch verkeersexamen in Zuidplas gehouden. Tijdens de verkeersexamens zullen bijna 500 leerlingen uit groep 7 door de dorpen van Zuidplas fietsen.

De jaarlijkse verkeersexamens worden dit jaar op drie dagen gehouden. Op dinsdag 15 mei worden de eerste examens in Nieuwerkerk aan den IJssel afgenomen. Bij deze examens zal Jan Hordijk, de huidige verkeerswethouder, het startschot geven. Op woensdag 23 mei mogen de leerlingen uit Moordrecht laten zien hoe goed zij de verkeersregels kunnen toepassen. Op vrijdag 25 mei worden de examens voor de leerlingen uit Moerkapelle en Zevenhuizen gehouden.

De praktische verkeersexamens worden net als voorgaande jaren georganiseerd door VVN Zuidplas met ondersteuning van politieteam Waddinxveen-Zuidplas, de gemeente Zuidplas en veel vrijwillige ouders. Het jaarlijkse verkeersexamen is echt nodig volgens organisator VVN Zuidplas. De lokale VVN-afdeling laat weten dat het aantal verkeersslachtoffers onder jongeren het laatste jaar schrikbarend is toegenomen.

In Zuidplas wordt het praktische examen in ieder dorp georganiseerd. Iedere leerling die in Zuidplas naar school gaat rijdt de examenroute in het dorp waar de basisschool staat. Langs de examenroutes zijn verschillende punten waar vrijwilligers beoordelen hoe de leerlingen zich gedragen in het verkeer.

De examenroutes zijn niet tot nauwelijks gewijzigd. In Nieuwerkerk en Zevenhuizen zijn wel andere start- en eindlocaties in gebruik genomen vanwege de sloopwerkzaamheden bij deze locaties. In Nieuwerkerk start het examen daarom bij het Hervormd centrum in Dorrestein. In Zevenhuizen begint en eindigt het examen bij dorpshuis Swanla. De start in Moordrecht vindt net als elk jaar plaats op het Kerkplein. In Moerkapelle wordt gestart bij dorpshuis Op Moer.

Organisator VVN Zuidplas vraagt aan alle verkeersdeelnemers om zich tijdens de examens aan de verkeersregels te houden. De lokale VVN-afdeling roept vooral automobilisten op om geen voorrang te verlenen aan de deelnemers waar dat niet hoort. Dat wekt volgens de organisatie vooral verwarring bij de deelnemers. Ook geeft het speciaal verlenen van voorrang geen inzicht in de verkeerskennis van de deelnemers aan het examen.