8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Open molendag bij Windlust met nieuwe fietstroute Zuidplaspolder

In het kader van de week van het water in combinatie én de open molendag was voor molen Windlust aan de Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel een reden om al het mooie te combineren met diverse activiteiten. De molen was open, de theeschenkerij Korenaer was druk in de weer, er waren optredens van het Zevenhuizer viswijvenkoor Sooitje Visch en men kon gratis een rondvaart maken met de Libra op de Hollandsche IJssel, mogelijk gemaakt door het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Uiteraard waren er producten van de molen te koop en heeft men nu ook een kookboek uitgebracht met recepten waar producten van de molen in verwerkt zijn.

Hoogheemraad Toon van der Klugt en Richard Valkering van de Fietsersbond namen samen een nieuwe fietstocht “Door de Zuidplaspolder” in gebruik. Deze fietstocht is ontwikkeld door de Fietsersbond samen met het Hoogheemraadschap. Deze route staat in het teken van de laagste polder van Nederland maar van der Klugt benoemde wel het einde van het maakbare : “op een stuk van de Zuidplaspolder kan het peil niet lager en komt het kwel omhoog, we kunnen veel maar niet alles”. Nadat Valkering nog een paar mensen geholpen had met installetie van de fietsroute app op hun smartphone klommen de beide mannen op de fiets om de 33,6 kilometer lange tocht te gaan fietsen. Naast de app van de fietsersbond is de route ook op hun website te vinden.

De stichting Molen Kortenoord kreeg nog een verrassing die dag, vanuit stichting Open Atelier is er een geluidsinstallatie geschonken waardoor men nu bij activiteiten niet meer hoeft te schreeuwen. De vrijwilligers waren er erg blij mee en dankten de bestuursleden met een fles molenwijn op een speciale standaard die gemaakt is en symbool staat voor steun.  Stichting Open Atelier is een groep Kunstenaars ,die woonachtig zijn in de gemeente Zuidplas. Alle leden zijn gedreven bezig zijn met een eigen kunstdiscipline en kunnen elkaar zodoende stimuleren en inspireren. Het open atelier is gevestigd in dorpshuis de Batavier in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Voorzitter Rien Maaskant van stichting Molen Kortenoord opent de dag
Hoogheemraad Toon van der Klugt legt uit dat verder droogmaken deel Zuidplaspolder niet meer mogelijk is

 

Valkerinkg van de fietsersbond geeft uitleg over de routeplanner app
Hoogheemraad Toon van der Klugt neemt de route nog op papier door
Valkering en van der Klugt voorop met de fietstocht “Door de zuidplaspolder”
Versierde molen met deelnemers aan de fietstocht
Bestuur van Open Atelier krijgen dankwoord van stichting Molen Kortenoord
Dank van Molen Kortenoord aan open atelier in vorm van fles met speciale standaard als teken van Steun
Rondvaart over de Hollandsche IJssel

 

 

 

 

 

Advertentie