8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

Eikenprocessierups aangetroffen in Nieuwerkerk

In verschillende Eikenbomen in Nieuwerkerk aan den IJssel is maandag 4 juni de eikenprocessierups aangetroffen. Het gaat onder andere om twee bomen bij de Montessorischool aan de Schoolstraat en het voormalige Ontmoetingscentrum. In opdracht van de gemeente zijn de gevonden nesten maandagmiddag nog verwijderd. Het verwijderen wordt door een gespecialiseerd bedrijf gedaan met speciale apparatuur. Ook elders in Nieuwerkerk zou de rups inmiddels zijn aangetroffen in Eikenbomen. De rupsen zijn maandag rond het middaguur gevonden door medewerkers van het bedrijf dat het groenonderhoud uitvoert. Zij hebben direct melding gemaakt bij de gemeente en de directeur van de naast gelegen school.

De Eikenprocessierups kan net als de veel voorkomende rupsen van de Buxusmot uitgroeien tot een plaagdier. Waar de Buxusmot vooral heel vervelend is voor de bezitters van een Buxus is de Eikenprocessierups ook gevaarlijk voor de mens. Het probleem zijn de brandharen van  0,2 tot 0,3 millimeter lang. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen van. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten. De haren kunnen dan makkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnendringen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf. Niet alle personen zijn even gevoelig voor de brandharen.

De brandharen kunnen ook in inmiddels verlaten nesten van de Eikenprocessierups nog jaren lang achter blijven. De brandharen worden ook door de wind meegenomen en vormen daardoor ook een gevaar voor toevallige passanten. De rups heeft de afgelopen 25 jaar een opmars gemaakt door Nederland. Sinds begin jaren negentig is de rups op steeds meer plaatsen aangetroffen. Naast het wegzuigen van de nesten wordt de rups ook preventief bestreden met een bacterie die de jonge rupsen aantast. Daarnaast worden er proeven gedaan om nestkasten voor de Koolmees bij de bomen op te hangen. Koolmezen eten de jonge rupsen graag voordat de rupsen gevaarlijk worden.

Als inwoners de rupsen aantreffen kan hiervan melding worden gemaakt bij de gemeente.

Klein nest met eikenprocessierupsen

Advertentie