8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Meldingen overlast Rotterdam The Hague airport in regio fors toegenomen

In 2017 is een aanzienlijke stijging te zien van het aantal meldingen in Zuidplas en Waddinxveen van overlast van vliegverkeer. Dat blijkt uit cijfers van de DCMR die voor Rotterdam The Hague Airport een rapportage maakte in 2017. Ten opzichte van 2016 zijn meldingen in Zuidplas 354% gestegen naar 745 meldingen. Voor Waddinxveen waren er in 2016 geen meldingen maar in 2017 trokken inwoners 11x aan de bel. Dat terwijl het dorp nogal buiten de aanvliegroutes liggen van RTHA. Ook Moerkapelle is klachten gaan melden in 2017.

Van de 745 klachten komen bijna 56% van de klachten van 2 frequente klagers uit Zevenhuizen(169) en Moordrecht (246). De overige 330 klachten zijn divers verdeeld. In het rapport is geen oorzaak te vinden over de enorme toename van het aantal klachten behalve het onderhoud bij Schiphol waardoor men lager moest vliegen.  De meeste klachten zijn tussen 7 en 8 uur in de ochtend. Een deel van de klachten zijn over overvliegend verkeer dat op weg is naar Schiphol.

De afgelopen jaren zijn er diverse gesprekken geweest over uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport. Deze discussie leek vooral te gaan over de meningen van Lansingerland, Rotterdam en Schiedam. Uit latere metingen blijkt dat het geluidsniveau op RTHA in Zuidplas ook parten speelt. Hiermee wordt de discussie breder getrokken dan binnen de metropool regio Den Haag-Rotterdam waar Zuidplas geen deel van uitmaakt. Vooralsnog is groei in de koelkast gezet, maar voorkeur blijft het vervangen van helicoptervluchten voor zakenvluchten.

 

Advertentie