8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Vrienden van de Hennipgaarde : “onterecht onder het vergrootglas”

Na de flitsende start en de mooie opening stond de afgelopen week plotseling het recreatiegebied Hennipgaarde in Zevenhuizen negatief in de media, aangejaagd door de lokale politiek. Allereerst was er het verhaal van de overlast door jongeren, gevolgd door de melding van ziektegevallen door de kwaliteit van het water in het gebied.

Geconstateerde overlast door jongeren, die kinderen zouden wegpesten, is inmiddels onder controle. Buurtpreventie, Staatsbosbeheer, gemeentelijke handhaving, de wijkagent en leerkrachten van de basisschool hadden dit probleem al weten aan te pakken. De politiek reageerde op Facebook op een moment dat alles eigenlijk al was opgelost en er geen klachten meer zijn.

Moeilijker werd het toen er veel media-aandacht was over de kwaliteit van het zwemwater, waardoor enkele kinderen ziek zouden zijn geworden. “Het staat niet vast dat de klachten door het water in de Hennipgaarde kwamen”, aldus Mariska Arron van de Vrienden van de Hennipgaarde. “We hebben contact met de ouders van de kinderen, maar we weten niet of het komt door bacteriën in het water. Terwijl je nog in afwachting bent word je al ingehaald door schriftelijke vragen vanuit de politiek. We wachten de onderzoeken af, maar vinden het vooral heel vervelend voor de getroffen kinderen”.

Het is echter nooit de bedoeling is geweest om van de Hennipgaarde een soort openluchtzwembad te maken. “Volgend jaar zal er meer riet en begroeiing zijn, waardoor zwemmen minder makkelijk zal zijn. Natuurlijk kun je in het water terechtkomen als je van het trekpontje af valt of tijdens het klimmen. Het is nooit de bedoeling geweest om hier zwemfaciliteiten te bieden. Daarvoor hebben we in onze omgeving andere wateren die door de provincie worden gecontroleerd, zoals de Zevenhuizerplas”, aldus Arron.

De Vrienden van de Hennipgaarde hebben inmiddels ervaren dat het gebied nu onder een vergrootglas ligt, voornamelijk vanwege de negatieve media-aandacht en de vragen van de politiek. Arron vindt dit jammer: “Het is vervelend, deze aandacht, maar het blijft ook zonder zwemwater een prachtig gebied. Er is afgelopen jaren door inwoners en kinderen keihard gewerkt aan het ontwerp. Het lijkt er nu op, dat de problemen groter worden gebracht dan dat ze zijn. Laten we blijven doen wat we deden: er een mooi gebied van maken. Als je mensen spreekt die er komen of zijn geweest hoor je uitsluitend positieve verhalen, die haaks staan op de negatieve mediaverhalen. En als er dan toch problemen zijn, dan hopen we dat bewoners elkaar zelf aanpreken en het samen oplossen”.

De komende tijd wordt het gebied door Stichting Natuurpolders bijgehouden; dit doen ze samen met vrijwilligers uit het dorp. Staatsbosbeheer heeft aangegeven, dat het beleid is om in het gebied geen vuilnisbakken te plaatsen. Arron besluit: “We gaan zelf zo nu en dan met vrijwilligers schoonmaken, zoals tijdens onze NL Doet-actie, maar het is natuurlijk niet veel moeite om zelf je afval mee terug te nemen naar huis in plaats van het hier weg te gooien”.

In mei 2018 werden de onbegroeide slootkanten gezien als duikplank
Overzicht van de speeltuin
Advertentie