8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Moordrechtenaar ziet nieuwe schoolnaam Ixieje niet zitten

De leden van de facebookpagina “je bent pas een Moordrechtenaar als” zien de naamswijziging van basisschool de Achtbaan naar Ixieje niet zitten. Dat blijkt uit een peiling die Gouwe IJssel Nieuws heeft gehouden. Slechts 6,3% van de deelnemers vond het een leuke naam voor de school, 8,9 procent vond het wel een leuke naam maar niet voor een school. Het overgrote deel van de mensen stemden op de optie “helemaal niks”.

In de reacties onder de poll kwam er meerdere keren uit dat men de naam meer straattaal is in plaats van normaal Nederlands. Een reactie sprak zelfs van verloedering van de Nederlandse taal of nog exacter  “Ik heb er -zeker gezien de teloorgang van de Nederlandse taal zoals die nu al in de maatschappij zichtbaar is- wat moeite mee”. Diverse mensen vragen zich af wat er mis was met de naam Achtbaan terwijl anderen juist weer een achtbaan in een pretpark verwachten. Toch is het niet alleen kritiek op de naam, sommige inwoners vragen juist om af te wachten om de naam waar te maken.

Een andere discussie ontstond over de naam van de website, want ixieje.nl is al bezet. Daarom heeft de school gekozen om er ixieje.nu van te maken. Dit zal in de toekomst zeker veel verwarring gaan geven omdat het gebruik van een .nu domein in Nederland erg laag is en nu in het Frans ook nog eens naakt betekent. Toch lijkt het een kwestie van wennen te worden, want de school is erg enthousiast.

Directrice Rianne Tax laat op navraag weten dat een nieuwe naam een kwestie is van wennen, dat kost tijd. Het is belangrijk om het verhaal achter de nieuwe naam te kennen. “Wij willen in ons onderwijs ieder kind zien voor wie hij of zij echt is. De kinderen vormen de basis van alles wat wij als schoolteam samen met de ouders doen. Daarom hebben wij samen met het team, kinderen en ouders een waardevol traject bewandeld waaruit uiteindelijk een nieuwe naam is voortgekomen. Deze naam vertelt waar wij als schoolteam voor staan en waar we voor gaan en wordt ondersteund door kernwaarden. Deze kernwaarden hebben we met ouders, kinderen en team bedacht”.

ixieje  : Groei maar, ontdek maar
Een gekke schrijfwijze voor ‘ik zie je’. Daarmee zegt de school dat ze jou zien voor wie je echt bent. Je eigenheid, je persoonlijkheid. Omdat dat de basis is: jezelf zijn en zo gezien worden. Omdat je daar begint als je wilt leren, je wilt ontwikkelen. Zo’n naam, met zo’n schrijfwijze onthou je snel. En ja, het is geen correct Nederlands. Maar de betekenis is geweldig.

Gouwe IJssel Nieuws had ook een reactie gevraagd aan wethouder Verbeek (CDA) maar die liet via zijn woordvoerder weten dat het een besluit van het schoolbestuur is en hij er niet over gaat.

Advertentie