8.5 C
New York
maandag 22 april 2024

Politie komt bijna 1 op 4 gevallen te laat in Zuidplas, criminaliteit daalt

De politie in Zuidplas komt bijna 1 op de 4 keren bij een spoedmelding, een zogenaamde prio 1 melding, te laat in Zuidplas in het eerste halfjaar. Dat blijkt uit cijfers op de website van de politie.
Van de 271 meldingen kwam de politie in Zuidplas maar 208 keer op tijd bij een melding met hoge prioriteit. De landelijke norm is dat de politie in 90% van deze meldingen binnen 15 minuten ter plaatse moet zijn. De 77% score die in Zuidplas gehaald wordt is daarmee fors onder de landelijke norm. In Waddinxveen, waar het politiebureau staat, kwam de politie gemiddeld 84% op tijd in het afgelopen half jaar. Daarmee werd ook in Waddinxveen de norm niet gehaald.

Bij één melding kwam de politie 1 tot 2 uur te laat volgens de statistieken. De cijfers onderschrijven het belang van de ontwikkeling dat het politieteam van Waddinxveen-Zuidplas gaat groeien met 11 agenten. Voor meldingen in bijvoorbeeld het zuidelijke deel van Nieuwerkerk kan de de politie wel, indien nodig, de hulp van Rotterdam inroepen, zoals uitgelegd aan politievlogger Jan Willem in het filmpje onderaan dit artikel.

De criminaliteit in Zuidplas is afgelopen halfjaar gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2017. In alle gevallen gaat het om geregistreerde gevallen van criminaliteit door aangifte of door een melding van de politie. In deze periode was een kleine toename van bedrijfsinbraken en jongerenoverlast. Opvallender is de grote stijging van drugscriminaliteit. Deze laatste stijging is deels ook toe te schrijven aan de enorme inzet van politie en gemeente op deze vorm van criminaliteit.

Burgemeester Gert-Jan Kats zegt in een reactie op de door de gemeente gepresenteerde cijfers: “Het gaat steeds beter met de veiligheid in Zuidplas. De eerste zes maanden van 2018 laten een daling zien van het aantal woninginbraken geweldsdelicten en diefstallen uit en van voertuigen. Er is wel een lichte stijging van het aantal meldingen van overlast door jongeren: van 105 in de eerste helft van 2017 naar 111 in dezelfde periode in 2018. We blijven met de politie waakzaam.”

Bron : aantallen met +  zijn afkomstig van CBS/Politie, andere getallen zijn afkomstig van de gemeente Zuidplas.

Advertentie