Honderden vissen dood aangetroffen in Moordrecht

Zaterdagochtend 28 juli zijn er honderden vissen dood aangetroffen bij het Waaltje in Moordrecht. Onder de dode vissen zitten ook Kroeskarpers. Deze karpersoort is een beschermde vissoort.

De vissen bij het Waaltje zijn waarschijnlijk overleden vanwege de hoge temperaturen van afgelopen periode in combinatie met de neerslag van afgelopen nacht. Deze twee factoren zorgen ervoor dat het zuurstofgehalte in het water daalt.

Het Hoogheemraadschap voor Schieland en Krimpenerwaard en de Brandweer zijn ter plaatse. In overleg met Piet Kalkman (beroepsvisser) is in de loop van zaterdagochtend een reddingsactie opgezet. Deze actie houdt onder andere in dat de Brandweer water gaat spuiten bij het Waaltje. De actie moet ervoor zorgen dat de nog levende vissen bij het Waaltje weer voorzien worden van zuurstof in het water. Dat de vissen daar dringend behoefte aan hebben is te zien in onderstaand filmpje. Op het filmpje is de inlaat vanaf de Ringvaart te zien waar een aantal karpers vechten om zuurstofrijk water.

 

 

 

Foto’s: Sylvia van Straalen