8.5 C
New York
donderdag 18 april 2024

De vlaggenschepen bij armada Hollandsche IJssel zijn varend erfgoed

Zondag 26 augustus vindt de Hollandsche IJssel armada plaats die is georganiseerd door de stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders. Deelnemende schepen en boten varen achter de historische vlaggenschepen Zeldenrust (vanaf Vuykpark Capelle) en Jan Kordaat (vanaf Marnemoende IJsselstein) aan richting Gouda, waar de vloten rond 14 uur samenkomen bij de IJsselkade. De deelnemers willen met deze armada aandacht vragen voor betere voorzieningen voor recreatieve en toeristische voorzieningen aan en rond de IJssel en bestuurders erop wijzen dat de rivier er niet alleen is voor de goederentransport, maar ook voor recreatie, natuurbeleving en watertoerisme. Deelnemers kunnen het hele traject meevaren, maar ook onderweg aan- of afhaken. Ze varen volgens het principe zwaan-kleef-aan achter de vlaggenschepen aan.

Het vlaggenschip dat 11 uur vanaf Capelle vertrekt is de paviljoentjalk Zeldenrust van de Krimpense van Waningstichting. Dit varend erfgoed vierde vier jaar geleden zijn honderdjarige bestaan. Het vlaggenschip dat om 10 uur vanaf IJsselstein vertrekt is de Jan Kordaat van stichting Varend IJsselschip (Reederij de IJsel). Dit varend erfgoed uit Gouda is een Friese snikke uit 1902, die als trekschuit werd gejaagd door paard en menskracht in de noordelijke provincies. De stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders wil dat de Jan Kordaat vanaf volgend jaar volgend jaar, getrokken door trekpaarden, een toeristische functie gaat vervullen tussen Oudewater en Hekendorp en IJsselstein en Marnemoende. Met het ijsselaak Den Onthaestingh van deze stichting, die helaas voor deze dag al gecharterd was, kan in het kader van toeristisch varen de beurtschipverbinding Gouda-Capelle herleven. Rond 12 uur maakt de Jan Kordaat een tussenstop in Oudewater voor een ontvangst door de gemeente in de kom van de onlangs gerestaureerde Romeijnsbrug.

Bezitters van pleziervaartuigen die willen meevaren kunnen zich aanmelden via de site van de stichting:  HollandscheIJsselAltijdAnders.nl waar ook meer informatie staat. Bij de vlaggeschepen kunnen ze op het moment van aanhaken een vaantje krijgen zodat ze herkenbaar zijn als deelnemers.

Advertentie