8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Armada Hollandsche IJssel voor herhaling vatbaar

Bij de eerste armada van de stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders voeren tientallen boten en schepen vanaf richting IJsselstein en Capelle naar de Goudse IJsselkade. Door rugwind en getijdestroom arriveerde de vloot uit Capelle echter veel vroeger dan voorzien en de wachttijden bij bruggen en sluizen zorgden ervoor dat de vloot uit IJsselstein veel te laat arriveerde. Het beoogde effect om op een moment veel vaartuigen aan de IJsselkade in Gouda te krijgen voor een fotomomentje mislukte daardoor jammerlijk. De organisatie was desondanks tevreden. De bedoeling was om aandacht te krijgen voor pleziervaart op de Hollandsche IJssel en dat is zeker gelukt.

In Oudewater heette wethouder Walther Kok, die het eerste stuk meevoer, de deelnemers namens die stad welkom na de eerste etappe van IJsselstein naar Oudewater. In Gouda werden de deelnemers, die in het kielzog van de historische vlaggenschepen Zeldenrust en Jan Kordaat hadden gevaren, opgewacht door wethouder Thierry van Vugt (midden) en zijn collega Daan de Haas (links) uit Zuidplas. De laatste is de bestuurlijke trekker namens de stichting voor de Regio Midden-Holland. Voorzitter Jan Kromwijk verzekerde het publiek en de deelnemers dat de stichting zijn best doet om veel te betekenen voor de pleziervaart. Daarna werd alles traditioneel beklonken met een echter bitter.  De in mei opgerichte Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders lijkt hiermee voortvarend van start te zijn gegaan.

‘Het was vooral erg gezellig’, meende Kromwijk na afloop. ‘Vooral door de vele zwaaiende mensen op de kades en bruggen in het gekanaliseerde deel en belangstellenden die de vloot vanaf de dijken volgden. Alleen daarvoor is het de moeite waard om er een vervolg aan te geven. Ik weet zeker dat er dan veel meer deelnemers zijn.’ 

De noodzaak op tijd terug te keren speelde velen op. Vlaggenschip Zeldenrust kon niet wachten op de komst van de Jan Kordaat omdat schipper Jacco bang was niet meer door de Algerasluizen te kunnen om terug te keren naar hun thuishaven in Krimpen aan de Lek. 
Kersverse Capelse wethouder Harriët Westerdijk van recreatie was geen onderdeel van de collegeleden die onderdeel uitmaakten van het officiële programma, maar nam wel sportief deel met haar eigen zeiljacht vanuit ’t Zandrak ‘om een positieve bijdrage namens Capelle te leveren’. Bij de Gouderakse brug bleek echter dat ze haar marifoon niet bij zich had en gedwongen werd bijtijds achter het vlaggenschip terug te keren omdat ze daardoor de brugwachter niet kon oproepen en de toespraken moest missen.


Een aantal aangemelde schepen kon niet op tijd voor de armada in de Hollandsche IJssel komen. De Parksluis van Delftshaven was dicht vanwege verziltingsproblemen en de bediening van de Snelle Sluis in Moordrecht begon te laat. Volgend jaar krijgt het evenement zeker een herhaling, maar dan niet op de laatste dag van de zomervakantie.
Advertentie