8.5 C
New York
woensdag 17 april 2024

Damen(PvdA/GL) neemt heel snel woorden terug na ongefundeerde kritiek op gemeente

Raadslid Martin Damen (PvdA/GroenLinks) heeft grove beschuldigingen richting het College van B&W heel snel terug genomen. Damen wekte tijdens de raadsvergadering op dinsdag 4 september de suggestie dat het College de Moordrechtse culturele stichting CCM niet zou willen helpen vanwege de islamitische achtergrond. Burgemeester Gert-Jan Kats onderbrak het nieuwe raadslid tijdens een betoog bij het indienen van een motie over de stichting. Hij vroeg Damen om een onderbouwing van zijn stellingname. Het raadslid bleek deze niet te kunnen maken en nam daarom zijn woorden direct terug.

Gevolg was dat de toon in het debat gezet was en de toch al beperkte steun voor de motie als sneeuw voor de zon verdween. Martin Damen wilde met de extra motie bereiken dat de gemeente stichting CCM langer zou toestaan om gebruik te maken van een voormalige school in Moordrecht. Het gebouw staat na eerder uitstel echter op de nominatie om op kort termijn gesloopt te worden. Het gemeente bestuur heeft het CCM eerder al meer tijd gegeven om aan het huisvestingsprobleem te werken.

Wethouder Jan Hordijk was in een reactie tijdens de vergadering hoorbaar geraakt door de grove beschuldigingen van het raadslid. Hij gaf aan al veel voor de stichting gedaan te hebben en dat er nog steeds gezocht wordt naar een oplossing voor de huisvesting van de activiteiten van het CCM in Moordrecht. De tijd in de oude school is nu op en dat heeft helemaal niets te maken met de achtergrond of wat dan ook. Langer in de oude school blijven is geen optie omdat de gemeente het pand gesloopt wil hebben voor er verdere vertraging door bijvoorbeeld vleermuizen gaat ontstaan. Dit mag toekomstige ontwikkelingen niet in de weg staan.

Alle andere partijen in de gemeenteraad lieten Martin Damen weten geen enkele steun meer voor de motie te hebben als die er al geweest was. Vanuit het CDA en de SP was te horen dat men die eerste instantie best welwillend stond tegenover de wens van de PvdA GroenLinks fractie. Jan Baas (SP) trok zijn steun voor het idee in na de duidelijke woorden van wethouder Jan Hordijk. Gevolg is dat het CCM in Moordrecht nu zelf aan zet is om onderdak te vinden. Al wil men vanuit de gemeente nog altijd meedenken. De eerste verantwoordelijkheid ligt echter bij het CCM.

De nieuwe stichting is opgericht vanuit de Marokkaanse gemeenschap in Moordrecht. Sinds de jaren 60 is deze gemeenschap gegroeid naar zo’n 5 procent van het aantal inwoners in het dorp. De stichting wil een brug slaan tussen de Marokkaanse gemeenschap en de rest van de inwoners van Moordrecht.

 

Advertentie