8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Nieuwe politieacties op komst : alleen bij spoed komt de politie.

De politievakbonden hebben hun leden opgeroepen om vanaf 14 september 18:00 uur tot 16 september 23:59 uur uitsluitend werk met spoed op te pakken en ander werk te laten liggen. “Het is de heftigste CAO-actie ooit”, zegt een woordvoerder namens de bonden. “Maar we moeten deze stap nemen. De situatie is onhoudbaar geworden. Als er nu niets verandert, kunnen we er straks niet meer zijn als de burger ons nodig heeft.”

Met de actie wordt alleen het hoogst noodzakelijke door politiemensen nog opgepakt. 112 blijft dus bereikbaar voor spoed en de politie zal daar navolging aan geven. De 112-meldkamers maken hierbij een duidelijke schifting. Geweldsdelicten, heterdaad criminaliteit, roof en levensbedreigende situaties: dat is allemaal duidelijk spoed. Maar voor aangetroffen goederen, overlastmeldingen, eenvoudige hulpverlening, burenruzie en soortgelijke zaken rukt de politie niet uit. Waar de grens tussen prioriteit1 (spoedmeldingen) en ander politiewerk precies ligt, wordt bepaald door de actievoerende politiemensen zelf. Zij zijn bij uitstek in staat om hierover een beslissing te nemen.

Het platleggen van de politieorganisatie is de ultieme stap in een lang CAO-traject. De vele acties die de politiemensen daarbij hebben gehouden eerst publieksvriendelijk (geen boetes geven en innen), daarna hinderlijk (Geen ondersteuning deurwaarders. Geen politie bij festival Decibel, Ground Zero, Fortuna-FC Utrecht. Gevarenzone Eindhoven, Den Haag, Utrecht Amsterdam). #Geenspoedgeenpolitie is dé overtreffende trap. “We betreuren het, maar het kabinet en het ministerie hebben het hierop aan laten komen. Het zal voor iedereen even doorbijten zijn, maar het kan niet anders.”

Eerder vandaag liet de politie al weten dat er alleen nog het noodzakelijk via de sociale media en de afdeling voorlichting zal worden gecommuniceerd. Zo verstuurde de politie wel een getuigenoproep over een bedreiging in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit kan ook gevolgen hebben voor de berichtgeving op de site van Gouwe IJssel Nieuws.

 

bron nieuws : website politievakbond ACP

Advertentie