8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

KOHS event in Zevenhuizen steunt talentvolle sporters

Op donderdag 27 september was er in Swanla het KOHS event. KOHS is een groep ondernemers die graag topsporters wil ondersteunen op diverse manieren die net niet bij de topgroep van sporters hoort. Bij het KOHS zitten veel ondernemers uit de regio Zuidplas, net als een aantal sporters. Maar woonplaats is geen uitgangspunt voor KOHS, talent en mogelijkheden zijn de manier waarop men sporters graag ondersteund. Tijdens het event worden niet alleen sporters voorgesteld, men had ook twee grote sprekers gevraagd een lezing te geven. Maar er werd gestart met het voorstellen van de KOHS organisatie zelf door Sjaak Bakker. Geen betaalde krachten maar hoop vrijwillig werk van ondernemers is de bron van succes waarmee diverse sporters verder kunnen komen. 

Bondscoach van het heren beachvolleybal Gijs Ronnes vertelde duidelijk hoe coachen in zijn visie effectiever kan. Hij legt verbanden bloot en deelt zijn ervaringen en belevenissen. Ronnes neemt met equipe Brouwer/Meeuwsen en Bouter/Vahrenhorst deel aan het EK Beachvolleybal. Zijn nadruk legt hij vooral op positieve coaching maar benoemt ook duidelijk wat niet goed gaat. Mensen moeten wel blijven groeien. Ronnes schetste duidelijk dat bepaalde woorden juist niet gebruikt moeten worden zoals : “hoop” “gewoon”, “moeten” en “proberen”. Maak er een positieve instelling van zoals “We gaan”.  In een lezing van 40 minuten ging het op en neer in voorbeelden, video’s maar ook zelfreflectie. Ronnes zocht ook de interactie op met de zaal.  De bondscoach is ook van mening dat je de 80-20 regel goed moet toepassen, richt op de 80% die goed gaat en oefen maximaal op de 20% op wat niet goed gaat. Daar moet je wel in investeren maar niet dat het een negatieve overhand krijgt, anders raak je zelf zo negatief. 

Hoop is een uitgestelde teleurstelling

Gijs Ronnes, bondcoach beachvolleyballers 

Na de pauze was het woord aan Jan Tromp van Topsport Rotterdam die vertelde over het succes van de organisatie die keer op keer topsport evenementen naar de stad haalt. Maar niet alleen organisatie, ook het steunen van jeugdige talenten en verenigingen zit in het DNA van Rotterdam Topsport. Tromp werd wel direct door het publiek tot de orde geroepen toen hij het had over de roeibaan in Rotterdam, het publiek maakte duidelijk dat dit echt grondgebied was van Zevenhuizen.  Ook de rol hoe KOHS en Topsport Rotterdam elkaar kunnen versterken kwam aan bod. De werkwijze bleek wel anders maar zo moet Topsport Rotterdam 30% van hun inkomsten wel uit het bedrijfsleven halen. 

Nummer 1 wordt je niet alleen

Jan Tromp, Projectleider Rotterdam Topsport

En toen was het tijd dat de sporters in het zonnetje gezet konden worden. Want als je in Rotterdam woont en je moet elke dag in Eindhoven trainen zonder dat je genoeg inkomsten hebt is dat wel een uitdaging. Daarom kreeg BMX freestyle specialiste  Shanice Silva Cruz een jaar lang gratis OV reizen aangeboden.  Shanice droomt van deelname aan de olympische spelen en deed goede zaken door 5e in de wereldbeker te worden afgelopen jaar. Maar niet de drukke sport werd ondersteund, de 15 jarige Liam Vrolijk, schaaktalent van het jaar 2017, kreeg 12 trainingssessies aangeboden om grootmeester in het schaken te kunnen worden.  

Rolstoeltennisser Peter den Boogert droomt van de paralympics.  Door problemen met het doorbloeden van zijn benen kan hij niet meer normaal sporten. Omdat den Boogert de overstap maakte naar rolstoeltennis moet hij wel nog een inhaalslag maken en kreeg daarom extra ondersteuning om een jaar lang krachttraining te mogen doen bij beweegpuntbas in Zevenhuizen. Handboogschutter Sarah Kwaks heeft ook een reisprobleem, ze woont in Noord Holland, studeert in Amsterdam maar traint in Papendal bij Arnhem. Om haar mobieler te maken kreeg Sarah van KOHS en van der Linden Groep een jaar lang een auto ter beschikking.  Toen de auto onder een doek tevoorschijn werd gehaald viel Sarah stil en keek vol verbazing naar wat haar aangeboden werd.  Net als Shanice hoopt Sarah ook de olympische spelen te halen maar zolang beide sporters nog niet worden ondersteund door NOC/NSF is er op deze manier toch een vorm van ondersteuning voor deze sporters.  Na afloop kregen de aanwezigen een diner aangeboden in Swanla. 

Meer informatie over KOHS op de website van KOHS
Advertentie