8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

Voorzichtigheid troef bij sluitende meerjarenbegroting

Bij de presentatie van een sluitende meerjarenbegroting van de gemeente Zuidplas blijft het college van voorzichtig omdat er nog een aantal zaken naar de toekomst niet duidelijk zijn.  Ambities op het terrein van de woningopgave, verduurzaming, strategische onderwijshuisvesting en de Omgevingswet die er aan komt kunnen de cijfers nog in de war gooien. Er is wel wat ruimte in de begroting maar daar wil men bewust mee omgaan en eventuele keuzes worden altijd voorgelegd aan de gemeenteraad.

Naast de begroting werd ook de najaarsnota gepresenteerd. Dat is een actuele stand van het huidige jaar. Deze laat een tekort zien van 349.000 euro voor 2018. Hiermee wordt het verwachte overschot van 2018 teruggebracht naar iets meer dan 3 ton. De grootste tegenvallers waren het afkopen van voormalig personeel,  onvoorziene extra kosten van het veiliger en vitaler maken van bomenareaal en extra kosten voor groenbeheer tijdens de droogte. De versnelde oplevering van nieuwe woningen leverden een extra inkomsten door middel van leges op. 

Wethouder de Haas is blij met een evenwichtige begroting : “Toekomstbestendigheid, verbindend bestuur en een inclusieve samenleving. Dit zijn de drie hoofdthema’s uit het college werkprogramma waarop ook de programmabegroting 2019-2022 is geënt. Een gemeente goed besturen, betekent onze prestatiedoelen regelmatig monitoren en natuurlijk goed op de centen passen”.  Het college heeft voor 2019 de volgende prestaties voor ogen : 

verwachtingen college van B&W voor 2019

Op dinsdag 6 november zal de gemeenteraad gaan besluiten over de documenten, op dat moment is ook meer bekend welke effecten de zogenaamde septembercirculaire zal hebben op de begroting. Dit document komt van de overheid en beschrijft alle wijzigingen die gemeente in de bijdrage van het rijk kan gaan verwachten.  Het document is zo complex dat het terugrekenen van de effecten nog op zich laat wachten.  De gemeente heeft in onderstaand plaatje alles in 1 oogopslag neergezet.

Klik op plaatje voor een vergroting in nieuw scherm
Advertentie