8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Analyse Posthuis debacle : gemeente wordt tot uiterste gedreven door wegkijkende eigenaren

Op dinsdag 18 september 2018 was er een bijeenkomst voor de omwonenden van het pand Posthuis in de Dorpsstraat in Moordrecht. Al jaren wordt er over dit pand gesproken en met name over de nogal slechte staat van onderhoud. Uit oudere artikelen van de Moordrechtse Koerier, onderdeel van het Kanaal, blijkt dat in 2006 de slijterij, onderdeel van de panden, al gesloten is. Dat deel staat nu al 12(!) jaar leeg.

In diezelfde krant lezen we ook dat Willem de Jong in 2008 nog grootse plannen heeft en het leegstaande deel wil ombouwen tot hotel. De toenmalige uitbater hoopte hiermee zelfs leden van Fun4Two aan te trekken. Ook opende hij een terras maar dat viel verkeerd bij de eigenaar van de oude slijterij, Piet Tuinenberg. Die was het niet eens dat een raam was dichtgetimmerd en een boom was gekapt, hetgeen een soort van welles nietes spelletje werd in de krant. Overigens hadden beide mannen de hoop dat de panden hun pensioen zou veiligstellen.

In 2010 kopte het Kanaal boven een artikel : “Dak Posthuis staat op instorten” en had de gemeente het pand laten afsluiten. Een jaar eerder had de uitbater er nog een politiek café georganiseerd voor de gemeenteraadsverkiezingen van november 2009. Het totale gebied was toen in eigendom bij vier eigenaren die in een Vereniging van Eigenaren (VVE) zitten. Inmiddels is de garage aan een ander lid verkocht en zijn er nog maar 3 leden binnen deze VVE: een voormalige ondernemer en twee onbekende investeerders. Deze VVE speelt nogal een rol in het vervolgproces.

2009 Politiek café in het Posthuis   –  foto archief Het Kanaal / Bernie Putters

In de commissie vraagt de PvdA in november 2010 al hoe verder te gaan nu het dak lijkt in te storten. In 2012 komt er een zienswijze binnen op de structuurvisie die over de verpauperde situatie gaat. In november 2013 schrijft wethouder Bosman dat er gesloopt gaat worden en er nieuwbouw zal gaan plaatsvinden om zo de leegstaande panden te gaan vervangen. Maar daarna wordt het stil en stelt de PvdA schriftelijke vragen. Uit de antwoorden blijkt dat de initiatiefnemer de handdoek in de ring gegooid heeft omdat een van de leden niet mee wilde werken. De PvdA maakt zich dan al grote zorgen om de veiligheid en vreest brandstichting in de oudejaarsnacht.

Hekken bij het Posthuis in 2010 –  foto archief Het Kanaal / Bernie Putters

Ook in mei 2015 blijkt, na vragen van de PvdA/GroenLinks, dat de initiatiefnemer een nieuwe poging heeft gewaagd maar wederom niet één lid van de VVE mee wil werken. Dan wordt het weer stil rond het pand. Moordrechtenaar Cor Laurier heeft echter al die tijd steeds gevraagd om aandacht en laat zelfs een keer loco-burgemeester Jan Hordijk opdraven in de nacht als de veiligheid in gevaar lijkt te komen. In februari 2018 gaat ook het CDA zich met het pand bemoeien en uit beantwoording van de vragen die de partij stelt lijkt het dat er schot in de zaak zit: wethouder Hordijk schrijft ‘Overigens hebben de hoofdvereniging en de ondersplitsing in de vergadering van de Vereniging van Eigenaren op 1 december 2017 unaniem besloten over te gaan tot sloop van het Posthuis”. Ook hierna wordt het weer stil en blijven de inwoners zich grote zorgen maken. In een mooie Dorpsstraat staat een vervallen pand en de angst voor bijvoorbeeld brandstichting blijft bij de omwonenden.

Tijdens de drukbezochte informatie-avond op 18 september 2018 blijkt het VVE-besluit tot sloop toch gestrand te zijn, er is nog steeds geen overeenstemming over de te verrekenen financiële compensatie. De VVE tart hiermee de gemeente Zuidplas die keer op keer tegen een muur van onbegrip en onwelwillendheid tot meewerken aan loopt. Uit een bouwkundig rapport, dat de gemeente heeft laten opstellen, blijkt dat sloop de enige nog realistische optie is. De gemeente Zuidplas is geen eigenaar van het pand en kan nu alleen nog een langdurig handhavingstraject in gaan. Tijdens de bijeenkomst op 18 september hebben de inwoners een tijdlijn te zien gekregen. Als de leden van de VVE alle beroepsmogelijkheden zouden gaan gebruiken die ze hebben kan pas midden 2021 echt overgegaan worden tot gedwongen sloop.

Omwonende Cor Laurier laat weten dat de bewoners in de buurt inmiddels ook zelf op zoek zijn naar juridische middelen om de eigenaren van het pand verantwoordelijk te stellen voor de geleden schade. Er is sprake van constant gevaar, aanliggende panden raken beschadigd en de waarde daarvan neemt af door het afzichtelijke pand.

Posthuis
Posthuis in mei 2018 – archieffoto

De VVD heeft nu vragen gesteld na de informatieavond. Raadslid Karreman legt uit : “Als VVD-fractie hebben we die avond geluisterd naar de zorgen van de omwonenden, met name zorgen van onveiligheid. We hebben inwoners maximale ruimte gegeven om vragen te stellen. De informatie van die avond heeft geleid tot de vragen zoals ze voorliggen; vragen ter verduidelijking, vragen met als doel te komen tot concrete oplossingsmogelijkheden. Voor de omwonenden is het belangrijkste dat er op een zo’n kort mogelijke termijn zicht is op een mogelijke oplossing. Na de reactie van het college op onze vragen kunnen we als VVD-fractie hierin een rol vervullen.”

De conclusie die mag getrokken worden is dat de gemeente, de omwonenden en het dorp Moordrecht in zijn geheel klem zitten in de macht van de drie leden van de VVE van de panden. De gemeente kan blijven inzetten op overleg, maar na 8 jaar lijkt de weg naar de rechter de enige en daarmee staat de gemeente met de rug tegen de muur. De leden van de VVE kijken weg van alle gevaren en verloedering in de omgeving en maken daarmee de omwonenden tot de grote verliezers. En dat alleen omdat er mogelijk nog geld verdiend kan worden aan de ruïnes.

Dank aan Cor Laurier en Bernie Putters voor de aanvullingen van het artikel. Foto’s : Archief van Het Kanaal / Bernie Putters.

Advertentie