8.5 C
New York
dinsdag 7 februari 2023

Commotie over nieuwe naam Rabobank Hollandse IJssel

De fusie van de Rabobank  Gouwestreek en Krimpenerwaard gaat leiden tot een nieuwe naam voor de bank : Hollandse IJssel. Daar wist de Rabobank direct een aantal mensen mee op te laten veren omdat niet de oude schrijfwijze wordt gebruikt maar de moderne.  In het persbericht licht de bank de historie van de IJssel en de keuze toe : ” De Hollandse IJssel ligt midden in het Groene Hart en verbindt het werkgebied van de twee huidige banken. De Hollandse IJssel is een waterweg die loopt van Gouda tot Krimpen a/d IJssel. Een mooie symboliek is het feit dat de Goudse boot ‘de IJsel’ in 1840 de eerste verbinding vormde tussen Gouda en de Krimpenerwaard.”

Navraag bij de bank waarom de moderne schrijfwijze wordt gebruikt gaf het volgende antwoord van woordvoerster Ingrid de Galan : ” Beide schrijfwijzen zijn geoorloofd bij de rivier die door de werkgebieden van beide banken stroomt. Wij hebben gekozen voor de moderne spelwijze met een ‘s’ i.p.v. ‘sch’”. Rob Stolk, een van de initiatiefnemers van Hollandsche IJssel Anders is erg teleurgesteld : “Op alle officiële kaarten staat het met ch, dus ik begrijp ik niet van moderne spellers niet waarom ze dit eigenmachtig hebben veranderd. Deze moderne spelling staat bijvoorbeeld ook niet in de woordenlijst van ‘Onze Taal’” Op de website van Hollandsche Ijssel Anders legt Stolk het verschil in de detail uit.

Eerder dit jaar was er al een discussie tussen oud wethouder Marco Oosterwijk van Krimpen aan den IJssel en Rijkswaterstaat. Die werd verrast dat Rijkswaterstaat op de bekende bruine naamborden de rivier op moderne wijze werd getoond. Nadat Oosterwijk hierover met Rijkswaterstaat contact had opgenomen kwamen de borden met de oude spelling terug.  In november gaan de leden van de Rabobank uiteindelijk hun akkoord aan de fusie geven, mogelijk zal daar nog iemand iets met de naamgeving kunnen gaan doen. 

Advertentie