8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

“Zuidplas is veilig” maar het kan nog beter

Zuidplas is best een veilige gemeente maar er gebeurt nog steeds genoeg op het gebied van criminaliteit. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die vrijdag 5 oktober zijn gepresenteerd. Teamchef Van Wijnen van Politie Waddinxveen/Zuidplas gaf met burgemeester Kats en de gemeentelijke veiligheidsadviseur Raoul Verwey een toelichting op de criminaliteitscijfers van Zuidplas over de eerste negen maanden van dit jaar.

In de meeste categorieën lopen de criminaliteitscijfers terug, zo valt uit de gepresenteerde grafieken op te maken. De activiteiten van de groepen van de buurtapp en buurtpreventie in de diverse dorpen dragen hier ook aan bij. Het blijft van belang bij verdachte situaties direct 112 te bellen, omdat het beste resultaat bereikt wordt bij een aanhouding op heterdaad.

Cybercrime
Het wellicht grootste veiligheidsprobleem speelt zich digitaal af. Het aantal meldingen van cybercrime, criminaliteit via internet, loopt op. Daarnaast is de indruk dat van veel situaties van hacking en fishing geen aangifte wordt gedaan. Eerder werd al bekend dat bedrijven in Zuidplas tot meer dan een 100.000 euro schade opgelopen hebben door cybercriminaliteit. Bewustwording van een goede internetbeveiliging van computer en telefoon is hard nodig. Denk hierbij ook aan het gebruik van slecht beveiligde WiFi netwerken.

Voertuigcriminaliteit
Opvallend is het grote aantal diefstallen van complete voertuigen uit het dorp Zevenhuizen. Ondanks dat dit dorp veel kleiner is dan Nieuwerkerk worden er bijna evenveel auto’s gestolen. In Zevenhuizen stonden dit jaar al tien inwoners naar een lege parkeerplaats te kijken, in heel Zuidplas gebeurde dit 25 keer. Twaalf van deze voertuigen zijn in Nieuwerkerk gestolen. Het gaat in totaal om 16 personenauto’s, vijf motoren en vier vrachtwagens of bestelbussen.
De kans op inbraak in een auto is groter dan de diefstal van een complete auto. In de eerste negen maanden van dit jaar gebeurde dit 108 keer. Zeven keer minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De kans op een auto-inbraak is in Nieuwerkerk veel groter dan de andere dorpen. In Moerkapelle gebeurde dit bijna nooit. Vaak gaat het om diefstal van auto-onderdelen zoals airbags op bestelling. Preventie door extra stuursloten kan helpen bij het terugdringen van deze ellende.

Geen overvallen en minder jeugdoverlast
Er vonden in deze periode géén overvallen of straatroven plaats dit jaar. Hierbij moet wel worden aangetekend dat een incident bij de MCD dit voorjaar de archieven in gaat als winkeldiefstal. Hiervoor is iemand aangehouden.
Door de gerichte aanpak van jeugdoverlast, inclusief het in gesprek aangaan met hen én ouders, is er ook een daling van het aantal meldingen te zien. In Moerkapelle speelt dit probleem relatief het vaakst.
Er was wel een stijging te zien van bedrijfsinbraken. Door gericht surveilleren en snelle acties bij enkele meldingen konden in Moordrecht en Nieuwerkerk aanhoudingen verricht worden. Ook hier zijn goede preventieve maatregelen van belang. Bij een afgeschermd bedrijvenpark zoals Gouwepark, met beperkte toegang met cameracontrole in de avond/nacht, zijn er tot nu toe dit jaar geen inbraken geweest.

Advertentie