8.5 C
New York
woensdag 17 juli 2024

Geertruidahoeve staat verder te verpieteren door slechte dak afdekking

Het rijksmonument Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk aan den IJssel staat verder te verpieteren. Die conclusie mag worden getrokken na een nieuw dakzeil over het dak werd gespannen maar wederom open plekken zichtbaar zijn waardoor wind en regen weer het pand in kunnen trekken.  In oktober 2017 liet de gemeenteraad duidelijk weten klaar te zijn. Echter is er, behalve diverse kleuren zeilen en dichtgetimmerde ramen en deuren, niks aan het pand gedaan.

Op de vraag aan de gemeente of het bekend is dat het dak niet goed dicht is en of er handhaving is laat de woordvoerder van de gemeente :” Er is een last onder dwangsom opgelegd aan de eigenaar. Die houdt in dat het rijksmonument geheel wind- en waterdicht moet worden gemaakt. De eigenaar heeft aan deze last inmiddels gevolg gegeven door een dakzeil te spannen over het monument. Hij heeft bevestigd dat wat op de foto zichtbaar nog niet dicht is gemaakt, alsnog wordt dichtgemaakt. De gemeente Zuidplas realiseert zich dat dit een momentopname is en houdt de situatie de komende tijd dan ook nauwlettend in de gaten, zodat de bouwkundige staat van het rijksmonument niet verder verslechtert”.  De gemeente laat ook weten dat er op dit moment overleg is met de eigenaar en een ontwikkelaar om te komen tot een nieuw en haalbaar plan en geeft ook aan dat de herontwikkeling van het rijksmonument met prioriteit moet worden opgepakt.

De Geertruidahoeve is een rijksmonument en daardoor wordt er extra opgelet, echter heeft Zuidplas meer plekken waar gebouwen door eigenaren niet worden onderhouden. Het bekendste voorbeeld is het dossier Posthuis in Moordrecht maar ook in Zevenhuizen, bij het Gouwe park en aan de Hoofdweg in Nieuwerkerk staan panden in extreem slechte staat.

Voorbeeld van bouwval in Zevenhuizen waar niks mee gebeurd.

Advertentie