8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Voorlopig alleen tijdelijke maatregelen voor volle basisscholen in Zevenhuizen.

De gemeente Zuidplas neemt voorlopig tijdelijke maatregelen voor de volle basisscholen in Zevenhuizen. Dat blijkt uit de antwoorden op de schriftelijke vragen die de VVD aan onderwijswethouder Verbeek (CDA). Door de snelle groei van het Koningskwartier groeien de Eendragt en het Reigerbos uit hun jasje. Toch wil de gemeente Zuidplas eerst een Integraal Huisvestingsplan onderwijshuisvesting (IHP) voor de hele gemeente maken alvorens met een permanente oplossing te komen. Over de bezetting van de huidige scholen wordt een koele rekensom gemaakt van 3,5 m2 per leerling en moeten scholen maar zelf regelen hoe ze dat invullen.

De groei van het aantal leerlingen van 4 t/m 11 jaar in Zevenhuizen (inclusief Oud Verlaat) zal van 751 in 2018 naar 1.252 kinderen in 2027, een groei van maar liefst 40%! Daarbij wordt de stichtingsnorm van een derde basisschool gehaald. Overigens in Oud Verlaat zitten maar ongeveer 20 tot 30 kinderen op de school aldaar, rest van de 120 kinderen komen uit Rotterdam-Ommoord. Niet bekend wordt uit de antwoorden hoeveel kinderen dan ook uit Rotterdam Nesselande komen. Deze “buitenleerlingen” worden niet meegenomen in de prognoses maar hebben wel impact op de grootte van de school en de hoogte van het bedrag dat de gemeente Zuidplas krijgt van de overheid voor onderwijshuisvesting.

Voorlopig gaat de gemeente Zuidplas starten met opvang van 2 klaslokalen in dorpshuis Swanla en onderzoekt men de mogelijkheid  of men per augustus 2019 semipermanente lokalen kan gaan plaatsen in het Koningskwartier. Er zijn meerdere besturen van scholen geïnteresseerd in de mogelijkheid om hier een school te starten.  Dit kan dan een dependance van bestaande school zijn of een zogenaamde nieuwe denominatie (zoals bijvoorbeeld Katholiek onderwijs). Hier zal de gemeente dus een keuze moeten gaan maken in overleg met deze besturen en daar moet dan weer in een Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) goedgekeurd gaan worden.

S. Pouwels-Nahrvar

De VVD heeft kennisgenomen van de antwoorden en gemeenteraadslid Sep Pouwels is van mening dat het wachten op een IHP niet kan: “Onze vermoedens blijken juist te zijn dat er nu al een groot tekort aan plaatsen is en dat er binnenkort zelfs behoefte is aan noodgebouwen. VVD Zuidplas vindt dat basisonderwijs dichtbij je woning vanzelfsprekend moet zijn. Als er nu al een tekort aan plekken blijkt te zijn, met uitzicht op een verdubbeling van dit tekort, vindt de VVD dit des te meer reden om met spoed over te gaan tot het bouwen van duurzame scholen en het verdubbelen van de ruimte. We zijn dus eigenlijk al veel te laat en komen nu al, gekeken naar de verwachtingen, scholen en meters te kort! In dit nood- en specifiek geval willen wij snel doorpakken en bewerkstelligen. Daarvoor is IHP nu niet nodig. Wel hopen wij dat IHP in de toekomst tijdig anticipeert en pro-actiever is. Kijk naar Koningskwartier, had met deze aantal bouwplannen best rekening hadden kunnen gehouden worden met een multifunctionele schoolgebouw. Laat de raad snel een besluit nemen en gelijk beginnen met het leggen van de eerste stenen!

T.T.E. de Jonge-Ruitenbeek

Tinet de Jonge van het CDA ziet het probleem ook: “Dat er iets moest gebeuren met betrekking tot scholen in Zevenhuizen, dat was wel duidelijk. Dat er zowel op korte als op lange(re) termijn blijvende oplossingen moesten komen, dat ook. Als raadslid maar ook als Zevenhuizense moeder is het goed om te zien dat het college voortvarend aan de slag gegaan is, waardoor de scholen niet uit hun voegen barsten. Kinderen hebben het recht om in een zo optimaal mogelijke ruimte te leren en zich te ontwikkelen. De noodlokalen in Swanla zijn een mooi begin maar dat er een extra locatie nodig is, dat is voor iedereen wel duidelijk! We kijken dan ook reikhalzend uit naar het integraal huisvestingsplan dat in november gepresenteerd wordt.”

C.M. Bon - van de Griek

D’66 raadslid Chantal Bon – Van de Griek wil geen overhaaste maatregelen en heeft liever een integrale aanpak: “De fractie van D66 is blij dat het college aandacht heeft voor de druk die ontstaat op de huidige schoollocaties in Zevenhuizen door de realisatie van de woningbouw in het Koningskwartier en de oplossing hiervoor op korte termijn. Al in de raadsvergadering van 4 september jl. heeft onze fractie bij de behandeling van de bouwstenennotitie aandacht gevraagd voor de problematiek in zowel Zevenhuizen, als ook in de andere dorpen en het college dringend verzocht om tijdig te voorzien in een voorspelbare behoefte aan schoolruimte. Met name bij de nieuwbouwlocatie in Esse Zoom Laag, waar veel gezinnen zich vestigen, dient het college tijdig te anticiperen op de prognose van het groeiend aantal schoolgaande kinderen. Nadrukkelijk vraagt onze fractie ook aandacht voor de bestaande schoollocaties waarvan een aantal sterk verouderd is. Hierdoor is er sprake van slechte luchtkwaliteit, kleine klaslokalen en matige infrastructuur rondom de betreffende schoollocaties. We willen dan ook een integrale benadering die verder gaat dan alleen de problematiek in Zevenhuizen. Met belangstelling kijkt onze fractie uit naar de definitieve versie van het IHP. Wij vertrouwen erop dat het college wachtlijsten, overvolle schoolgebouwen en daarmee onveilige situaties in en om de betreffende scholen zal voorkomen en/of aanpakken.”

Advertentie