TVI laat Swanla genieten met energieke “Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen meneer?”

Theater voor Iedereen speelde op 2, 3 en 4 november in theater Swanla de voorstelling “kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, Meneer?”. Dit is gebaseerd op het Duitse sprookje “de rattenvanger van Hamelen” met Nederlandse teksten van Harrie Geelen en muziek van Joop Stokkermans. De TV serie werd in de jaren 70 gespeeld met o.a. Martin Brozius en Rob de Nijs in de hoofdrol. In 2003 werd het een musical en nu wordt het door de amateurgezelschap TVI uit Moordrecht gespeeld.

Er is veel aandacht aan de decors besteed en dat is al te zien als men de gang in loopt naar de theaterzaal. Deze is al betrokken bij het decor. Maar ook de spitsvondigheden met verplaatsbare pilaren en verrijdbare spiegels om meer mensen op podium te krijgen of te wisselen is een goede vondst op het toch kleine toneel van Swanla. Het verhaal gaat over de rattenvanger die boos wordt omdat hij te weinig krijgt nadat hij de stad Hamelen heeft verholpen van een rattenplaag. Uit boosheid lokt hij vervolgens de kinderen, de stadsomroeper en de poortwachter uit de stad Hamelen. De rattenvanger sluit ze op in de rots van Kei en verdwijnt. De achtergelaten groep moet het zelf redden en komt dan in een toverwereld terecht bij een Koningin terecht die een wedstrijd uitroept om haar dochter Madelein uit te huwen. Uiteindelijk wordt het doel om haar hand te winnen door de ijskoude heks Wenzela te overwinnen waardoor de groep kan terugkeren naar Hamelen.

Hoewel soms even zoeken is naar de verhaallijn wordt het vol overtuiging gespeeld. Vooral Dagmar Hora in de rol van burgemeestersdochter Lidwientje speelt vol overtuiging en steekt er boven uit, haar geliefde Bertram, gespeeld door Klaas Kool, staat wel zijn mannetje in de rol. De overige rollen worden gespeeld, soms in een dubbelrol, door volwassenen en veel kinderen. De stadsomroeper en poortwachter kunnen soms het niet eens zijn maar zorgen ook voor de lach. De rattenvanger weet de vreselijkste kreten uit te kramen, iets wat de actrice in het dagelijkse leven totaal niet heeft. Sommige liedjes zijn goed en mooi gezongen en vooral naast het al eerder genoemde decor, zijn ook de kostuums erg indrukwekkend.

Dat in combinatie met de herkenbaarheid van de liedjes en soms een kwinkslag naar bijvoorbeeld Carel Kraayenhof met zijn  melodeon weet TVI de zaal mee te krijgen welke massaal geniet van de musical.  Niet voor niets is het de uitverkochte zaal met het bewijs dat amateur toneel leeft in Zuidplas. De gemeente mag blij zijn met TVI en Turf die betaalbaar een goed stuk kunnen produceren. Een nadeel aan de voorstelling is dat het liedje “kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen” lang blijft hangen maar dat was het dan wel weer waard.

Reacties