8.5 C
New York
zondag 17 oktober 2021

Grote hoeveelheid overtreders betrapt bij grote verkeerscontrole in Waddinxveen-Zuidplas

Bij een grote verkeerscontrole van de politie die op donderdagavond 8 november is gehouden, is een groot aantal overtreders betrapt. Bij de actie die mede in het kader van bestrijding van onder andere woninginbraak, ondermijning en mobiel banditisme werd gehouden, bleken bestuurders onder meer te hard te rijden, onder invloed van alcohol en drugs achter het stuur te kruipen, onverzekerd en zelfs compleet zonder rijbewijs te rijden.

Donderdag 8 november rond 20:00 uur werd in het bureau van de verkeerspolitie langs de Bredeweg in Waddinxveen de aftrap gegeven voor de grote ANPR-controle. In geval van zo’n controle worden speciale politiebusjes, voorzien van scan-apparatuur, op strategische punten langs de weg geplaatst om zo de nummerborden van het langskomende verkeer af te lezen. Mocht het kenteken van een voertuig voorkomen in de politiesystemen, wordt hiervan direct een melding weergegeven, waarna de melding wordt doorgegeven aan motorrijders van de politie die in de buurt van de opgestelde ANPR (automatic number plate recognition, oftewel automatische nummerplaat herkenning) scanners rondrijden. Zij geleiden op hun beurt de betreffende voertuigen mee naar de onderzoekslocatie waar verder gekeken werd naar de omstandigheden rondom het voertuig en de bestuurder.

Aan de controle werd dit keer meegewerkt door agenten van het team Waddinxveen-Zuidplas, team Gouda, de landelijke eenheid van de politie, de marechaussee en een hondengeleider met een drugshond. Ook waren vrijwilligers van VVN-Zuidplas aanwezig om de inmiddels bekende BOB-sleutelhangers uit te reiken aan bestuurders die alcoholvrij achter het stuur zaten. De nadruk van de controle lag op het bestrijden van mobiel banditisme, ondermijning, woninginbraken en het ondersteunen van de verkeersveiligheid. Met deze acties wordt een duidelijk signaal afgegeven dat misdaad streng wordt aangepakt in de regio Waddinxveen- Zuidplas. Bij de start van de actie waren ook Burgemeester Gert Jan Kats van Zuidplas en Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis van Waddinxveen aanwezig om uitgebreid met eigen ogen te zien hoe de controle werd uitgevoerd.

Vanaf 20:00 uur tot 02:00 uur vrijdagmorgen werden maar liefst 108 voertuigen van de weg geplukt en naar de politiepost gebracht voor nadere controle. Alle bestuurders hiervan werden bij binnenkomst op het controleterrein direct onderworpen aan een alcoholtest om daarna door te mogen naar de rest van het onderzoek. Uiteindelijk leverde dit het volgende resultaat op :

  • van de 108 bestuurders bleek 1 persoon te veel alcohol gedronken te hebben, en de man bleek bovendien ook nog onder invloed van drugs te zijn
  • vier bestuurder bleken na een test ook drugs te hebben gebruikt voordat ze achter het stuur plaatsnamen, bij hen is bloed afgenomen voor verder onderzoek
  • twee bestuurders mochten hun rijbewijs inleveren naar aanleiding van hun rijgedrag
  • drie bestuurders bleken niet in het bezit te zijn van een rijbewijs of te rijden met een ongeldig dan wel ingevorderd rijbewijs
  • vier voertuigen zijn in beslag genomen naar aanleiding van verschillende overtredingen
  • vanwege diverse verschillende verkeersovertredingen werden 20 bekeuringen uitgedeeld
  • vier personen zijn ter plaatse aangehouden in verband met openstaande geldboete

Meerdere voertuigen bleken rond te rijden met verlopen (buitenlandse) kentekenplaten, één auto bleek niet verzekerd te zijn en had ook geen geldige APK-keuring ondergaan. Ook zijn maar liefst 676 voertuigen op de A12  geflitst terwijl ze met te hoge snelheid langs de mobiele radarpost reden. De drugshond is meerdere keren ingezet bij voertuigen waar het sterke vermoeden bestond dat er drugs aanwezig zouden kunnen zijn in de auto. Ook werden een kogelwerend vest aangetroffen alsook materialen  die gebruikt kunnen worden bij het beheren van een hennepplantage.

Voor een groepje personen viel de controle wel heel erg zuur uit. De mannelijke bestuurder van een auto werd betrapt op het gebruik van zowel alcohol als drugs en mocht uiteraard niet verder rijden. Zijn vrouwelijke passagier belde hierop naar kennissen met de vraag of ze opgehaald kon worden van de controleplaats. Toen deze personen met hun voertuig de controleplaats opreden om haar op te pikken, bleek de bestuurder van deze auto echter ook onder invloed van drugs, waarna deze man ook niet verder mocht rijden en eveneens een proces-verbaal mee naar huis kreeg.

Een andere man had achteraf gezien ook beter thuis op de bank kunnen blijven zitten, hij werd voor de derde keer in een maandje tijd zonder rijbewijs achter  het stuur betrapt. Tevens bleek de man onder invloed van drugs te zijn.  Aangezien de man, die overigens nog nooit een rijbewijs gehaald heeft, nogal hardleers in zijn gewoonte om rijbewijsloos achter het stuur te kruipen, is nu zijn auto in beslag genomen in de hoop hem voorlopig niet meer met een voertuig op de weg tegen te komen.

Aan het eind van de lange intensieve controle bleek dat er helaas nog steeds een grote noodzaak is voor dit soort acties om hiermee een slag toe te kunnen brengen aan de criminaliteit in de regio. Er is donderdagavond in ieder geval een duidelijk signaal afgegeven aan mogelijke criminelen in de regio. Misdaad in Waddinveen-Zuidplas en omstreken loont niet.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
693VolgersVolg