8.5 C
New York
donderdag 22 februari 2024

Boek over schilder Rens Luijtjes voer voor mooie verhalen

De Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle(OVM) heeft een boek over schilder Rens Luijtjes gepresenteerd op vrijdagmiddag 16 november in het wapen van Moerkapelle. Deze Moerkapellenaar schilderde veel doeken met diverse thema’s die daarna kwamen te hangen in zijn café het wapen van Moerkapelle.  Cobi van Weringh-Schotte, bestuurslid van de OVM, heeft onderzoek gedaan naar de achtergronden van de schilder en uitbater en dat samengevat in het boek.

Trudy Wiggers haar ouders hebben het café overgenomen van Luijtjes en zo werden de kunstwerken verkocht of kon men er een winnen tijdens een loterij of andere wedstrijd. Trudy vertelde dat ze een paar schilderijen zelf hebben gehouden en zelfs een over hebben laten schilderen zodat er geen onmin kon ontstaan wie het doek had. Wiggers was van groot belang voor het onderzoek omdat vaak nog wist waar een schilderij ooit is heengegaan. Vorig jaar was startte de OVM al een tentoonstelling met 40 schilderijen en door het onderzoek met de informatie van Wiggers is dat nu ruim 60. Daarom kreeg ze als eerste het boek uitgereikt van  Cobi van Weringh-Schotte.

Trudy Wiggers (links) met boek van Cobi Weringh (rechts)

Trudy Wiggers was erg enthousiast en vertelde diverse schilderij foto’s het verhaal van hoe en waar het was gemaakt. Naast de persoonlijke informatie over de schilder heeft van Weringh-Schotte ook alle schilderijen gefotografeerd.  Soms zijn het familieportretten of huisdieren maar ook bekende plekken heeft hij geschilderd in Zevenhuizen en Moerkapelle. Het boek is alleen verkrijgbaar bij de stichting Oud Zevenhuizen en Moerkapelle en kost 9 euro voor donateurs en 12,50 voor niet donateurs. De oudheidsmaker Ons Verleden van de OVM is op 24 november weer geopend.

Bron kopfoto en schilderij foto :  Cobi van Weringh-Schotte


Het schilderij de boerderij van Zuidema aan de Hollevoeterbrug in Moerkapelle.
Advertentie