8.5 C
New York
woensdag 8 juli 2020

Eenzaam de geschiedenis herhalen op de ‘s-Gravenweg

Niet alleen Napoleon Bonaparte en Marie Louise reden in de geschiedenis over de s’-Gravenweg door Nieuwerkerk. In 1885 reed Pim Kiderlen er ook op zijn vélocipède alias grote bi. Nu denkt u vast Pim wie? Maar Pim was in die dagen een van de snelste fietsers van Nederland en ging de weddenschap aan dat hij sneller met de vélocipède van Rotterdam naar Leeuwarden kon zijn dan met het reguliere openbaar vervoer. Een rit met de trein duurde toen 32 uur vanaf Rotterdam naar Leeuwarden. 

Journalist en wielrenner Marc Konijn heeft zich verdiept in het verhaal en de route. Deze route leek nog nagenoeg hetzelfde te zijn. Deel van het tracé is de ’s-Gravenweg die in Rotterdam begint en bij Nieuwerkerk aan den IJssel overgaat in de Schielandse Hoge Zeedijk. Konijn besloot de route, wel met een normale fiets, te gaan fietsen en kijken of dat tegenwoordig nog steeds lukt. Midden op de “weg naar Kralingen” vroeg Gouwe IJssel Nieuws hoe het gaat.

“Het begon al bijzonder met het zigzaggen op de Hoogstraat in Rotterdam tussen de Black Friday koopjesjagers, iets wat in 1885 nog niet bestond” verteld hij over zijn start. Bij de Scheve Overweg reed hij goed verlicht en ingepakt over een koud glad wegdek. Op dat moment had hij al wat achterstand op het schema. “Ik ga niet als een gek rijden om het in te halen, het is koud en donker dus neem geen risico. Kiderlen reed toen gemiddeld 15km per uur. Hij reed midden in de nacht in het donker zonder alle verlichting welke  wij nu hebben, dus dat was best een hele bijzonder prestatie!”.

Er zijn meer verschillen, zo heeft Konijn luchtbanden en een versnellingen en Kiderlen niet. Mar dat kan voor Konijn ook een lekke band opleveren maar verder een veel comfortabelere rit dan op de grote bi van Kiderlen. Marc denkt door het skippen van de pauze in Montfoort weer op schema van 22 uur en 35 minuten. En daar verdween Marc Konijn verder in de nevelige kou door op de ’s-Gravenweg.  Uiteindelijk heeft hij het gehaald zonder de struikrovers die Kiderlen tegen kwam maar wel slalom rijden langs dronken studenten en bijna een overstekend hert op de voorvork. Meer zal te lezen zijn in het boek dat hij schrijft over de eerste tijd van de fiets.

Pim Kiderlen. Bron ; Wikipedia


Volg het laatste nieuws

2,272FansLike
322VolgersVolg
498VolgersVolg